StoryEditor

India a Pakistan -- 60 rokov po

15.08.2007, 00:00

Niekdajšia perla britského impéria si dnes pripomína svoje rozdelenie. Presne pred 60 rokmi sa dovtedy kráľovské kolónie, India a Pakistan, stali slobodnými štátmi.
"Požehnanie" britského parlamentu prišlo v roku 1947. Nič tak už nestálo v ceste na vytvorenie dvoch nových štátov. Predchádzali mu však roky nepokojov a konfliktov medzi hinduistami a moslimami, ktoré si vyžiadali viac ako pol milióna obetí.
Krajinu teda rozdelili podľa náboženských hraníc. Väčšinové hinduistické oblasti sa stali súčasťou Indie a prevažne moslimské zase Pakistanu. Obce, domy i rodiny tak boli zrazu formálne prepojené.
Podľa odhadov muselo 10 až 14 miliónov moslimov, hinduistov a sikhov opustiť svoje domovy a vydať sa cez nové hranice.
Rozdelenie mocného impéria však oba nástupnícke štáty oslabilo. Indii pripadlo viac ako 90 percent priemyslu a daňových príjmov. Pakistanu zostali suroviny a jeho hospodárstvo tvorilo prevažne poľnohospodárstvo. Z finančných rezerv bývalej ríše zdedil len necelú pätinu. Rozdielnosť krajín sa rokmi prehlbovala a dnes tomu nie je inak. "Pakistan je krajina obrovských rozdielov v regiónoch, ale aj medzi ľuďmi," vysvetlil Lukáš Zajac z organizácie Človek v ohrození. Podľa neho na celú situáciu veľmi vplýva moslimské náboženstvo. "Rovnako armáda má v krajine veľmi silné slovo, zasahuje do ekonomiky alebo napríklad aj do médií. V porovnaní s Indiou je to veľký rozdiel."
India sa snaží napredovať, orientuje sa na Západ, Pakistan vo svojom smerovaní zaostáva. "V spoločnosti sú tu dva prúdy -- jeden prozápadný, druhý tradičný, islamský. Väčšiu silu má však stále ten tradičný," dodal Zajac.
Zatiaľ čo v súčasnosti zažíva India svoj ekonomický "boom", Pakistan sa trápi so samovražednými útokmi. Nestabilitu v krajine ešte viac zvýrazňujú príslušníci paštúnskych kmeňov, ktorí sa pripojili k teroristickému hnutiu Taliban a k Al-Kajde.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
04. máj 2024 02:37