Reuters
StoryEditor

Schröder rokoval v Moskve s Putinon o situácii na Ukrajine. Potom odletel do Turecka

14.03.2022, 08:20
Schröder má veľmi dobré kontakty na Kremeľ a okrem toho pôsobí na vysokých postoch v ruských štátnych spoločnostiach Nord Stream AG a Nord Stream 2 AG.

Na povrch sa dostali podrobnosti k ceste Gerharda Schrödera do Moskvy. Bývalý nemecký kancelár rokoval niekoľko hodín s Vladimirom Putinom, potom aj s jeho poradcami. Po schôdzke odcestoval do Turecka, kde sa mal stretnúť s ukrajinskými mierovými vyjednávačmi.

Štvrtkové stretnutie medzi nemeckým exkancelárom Gerhardom Schröderom a ruským prezidentom Vladimirom Putinom v Moskve trvalo niekoľko hodín, uviedol nemecký denník Bild am Sonntag.

Schröder podobne dlho hovoril aj s najbližšími poradcami šéfa Kremľa. Bývalý sociálnodemokratický kancelár opustil Rusko v sobotu skoro ráno a zamieril do Istanbulu.

V Turecku sa údajne stretol s časťou ukrajinského tímu. Schröder sa tak podľa nemeckého denníka zapojil do mierových rozhovorov.

S ruským prezidentom aj s vyjednávačmi Kyjeva preberal situáciu na Ukrajine a možný konsenzus medzi stranami. Nie je však zatiaľ zrejmé, čo sa na rokovaniach dosiahlo, ani aká je presne jeho úloha.

​Podľa dostupných informácií hovory o mieri medzi Moskvou a Kyjevom zatiaľ nepriniesli žiadne výsledky. Vo štvrtok spolu rokovali ministri zahraničných vecí Sergej Lavrov a Dmytro Kuleba.

Rusko podľa Kulebu trvá na svojich, pre Ukrajinu neprijateľných požiadavkách. Predstavitelia sa nedohodli ani na humanitárnych koridoroch pre evakuáciu civilistov.

Bývalý kancelár Schröder do Moskvy odišiel vo štvrtok. Svoju cestu nekoordinoval s nemeckou vládou, ani domovskou sociálnou demokraciou.

Nemecká politická garnitúra kritizuje Schrödera za úzke väzby na ruský režim. Exkancelár totiž pôsobí na vysokých postoch v ruských štátnych spoločnostiach Nord Stream AG a Nord Stream 2 AG.

SPD na konci februára Schrödera listom vyzvala, aby z ruských firiem odstúpil. Konkrétnu lehotu však nedostal. Niekdajší kancelár na to doteraz nereagoval.

​Juhokórejská manželka bývalého kancelára Kim So-jon na sociálnych sieťach vyjadrila rozhorčenie, akému tlaku je jej muž vystavený. Tiež uviedla, že sa na Schrödera mnohí obracajú, či by mohol pomôcť s vyjednávaniami.

Sám Schröder na verejnosti mlčí. Predtým na sociálnej sieti LinkedIn k ruskej invázii oznámil, že sa obe strany, teda Rusko aj Západ, dopustili chýb, čo ale Moskvu neoprávňuje na to, aby na obranu svojich bezpečnostných záujmov nasadila vojenské prostriedky.

O tvrdých sankciách uviedol, že treba predísť spretrhaniu zostávajúcich politických, hospodárskych a spoločenských väzieb medzi Ruskom a Európou.

01 - Modified: 2022-05-08 20:02:51 - Feat.: 0 - Title: Vojna na Ukrajine: Rusi ostreľovali obytnú časť v Odese, Ukrajina zažila nečakanú návštevu 02 - Modified: 2022-03-14 05:52:42 - Feat.: 0 - Title: V Rusku zadržali ďalšie stovky protestujúcich. Počas nedele demonštrovali v 37 mestách 03 - Modified: 2022-03-14 05:57:04 - Feat.: 0 - Title: Ukrýva sa na tajnom mieste. Olena Zelenská chcela byť radšej v úzadí, teraz dáva hlas zabitým deťom 04 - Modified: 2022-03-14 06:12:47 - Feat.: 0 - Title: Najprv vagnerovci a kadyrovci. Teraz chcú po boku Rusov bojovať aj africkí vojaci 05 - Modified: 2022-03-14 07:57:39 - Feat.: 0 - Title: Hackerská skupina Anonymous vyzvala Rusov, aby sa postavili Putinovi
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 16:00