StoryEditor

Pri nálete medzinárodných síl zahynulo 65 civilistov

01.07.2007, 08:40
Autor:
SITASITA
Protitalibanské letecké útoky zahraničných síl v južnom Afganistane pripravili v piatok v noci o život 35 bojovníkov Talibanu a 65 dedinčanov vrátane žien a detí.

Informoval o tom v sobotu Dur Ališa, starosta oblasti Girišk v provincii Helmand. Podľa obyvateľov zahynulo počas náletu až 110 civilistov. Zdroje medzinárodných koaličných síl uviedli, že operácia si "pravdepodobne" vyžiadala nejaké civilné obete, ale odhadujú oveľa nižšie počty. Piatková nočná operácia vedená jednotkami Spojených štátov a NATO si vyžiadala najviac civilných obetí od začiatku vojenskej kampane v Afganistane v roku 2001.

Prípad vyšetrujú medzinárodné sily Severoatlantickej aliancie ISAF a koalícia pod vedením USA. Zahraničné sily sú pod silným tlakom, aby zabránili vysokým civilným stratám počas bojov proti Talibanu.

Minulý týždeň humanitárne organizácie pôsobiace v Afganistane vydali kritickú správu, v ktorej uviedli, že od začiatku roka zahynulo počas leteckých náletov a nezvládnutých útokov jednotiek Spojených štátov a NATO najmenej 230 afganských civilistov. Rapídny nárast počtu civilných obetí v posledných týždňoch, počas ktorých sa na juhu krajiny zintenzívnila ofenzíva Talibanu, poškodil povesť zahraničných jednotiek a podnietil nespokojnosť verejnosti s vládou prezidenta Hámida Karzaja. Karzaj odsúdil minulú sobotu medzinárodné sily v Afganistane za "nedomyslené a nepresné" vojenské operácie. Agentúra pre koordináciu afganskej pomoci obvinila zo zodpovednosti za vysoký počet civilných obetí americké vojenské operácie, konkrétne nediskriminačné používanie sily, ktoré má za dôsledok smrť nevinných. "Nadmerné použitie sily a hrubé útoky a razie podrývajú podporu nielen zahraničných a afganských vojakov ale aj tých, ktorí sa angažujú v humanitárnych a rozvojových aktivitách," skonštatovala agentúra.

Od začiatku roka si násilnosti v Afganistane vyžiadali približne 2400 ľudských životov. Vyplýva to z výpočtov agentúry AP na základe údajov zo západných a afganských úradných zdrojov.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 21:36