StoryEditor

Michael Ancram: Konzervatívci: Blair sa hrá s ohňom

HANDELSBLATT
Tony Blair sa z Bruselu vrátil domov ako víťaz. Všetky ciele sa mu vraj v rokovaniach podarilo dosiahnuť. Čo teda môžu ešte konzervatívci kritizovať?
- Blair toto víťazstvo ohlasoval ešte v decembri, teraz je to číre divadlo. Pred dvoma rokmi povedal, že Briti si nijakú ústavu neželajú. Na tom mal trvať. Pred rokom tvrdil, že ústava nesmie byť nadradená národným zákonom, ale nepresadil sa. Jeden z bývalých labouristických európskych ministrov povedal, že charta základných práv je taká záväzná ako komické kúsky Mr. Beana - teraz je to časť ústavy. Blair žiadal 275 zmien, z ktorých sa veľa nezohľadnilo.

Čo bude ďalej?
- Referendum sa musí uskutočniť čo najskôr. Blair by termín jeho konania rád posunul v nádeji, že ešte pred ním povie definitívne "nie" iný európsky štát. Osobne si však myslím, že Briti ústavu odmietnu, nech sa už hlasovanie uskutoční v ktoromkoľvek termíne. Prečo by však Európa mala čakať znovu 18 mesiacov, aby sa ukázalo, že ústava nemá budúcnosť a že všetci zúčastnení sa musia znovu vrátiť k rokovaciemu stolu?

Blair chce európske otázky z nadchádzajúceho volebného boja vynechať. Ako sa chcete odlíšiť od Nezávislej strany Veľkej Británie, ktorá požaduje vystúpenie krajiny z únie? Napriek všetkému s ňou budete musieť spolupracovať pri organizovaní referenda.
- Vznikne široká koalícia, zložená nielen z konzervatívcov a nezávislých - posilnia ju Zelení, Sinn Fein, strana bývalého labouristu Georgea Gallowaya, labouristickí poslanci. Vlastne už teraz vo voľbách do Európskeho parlamentu hlasovala väčšina Britov proti ústave. Samozrejme, Nezávislá strana Veľkej Británie zastáva jasnú a každému zrozumiteľnú pozíciu. My sa však nechceme z Európy stiahnuť, ale, naopak, byť v nej aktívni.

Znovu chcete rokovať o európskych zmluvách a vydobyť si naspäť od Bruselu niektoré kompetencie, napríklad v oblasti rybolovu. To však nikto nepodporuje.
- Holandský minister zahraničných vecí Bernard Bot chce do rúk národných vlád vrátiť aj poľnohospodárstvo, kultúru, ba čiastočne i sociálne záležitosti - vidíte, a on je dobrým Európanom! Britský rybolov už prakticky zmizol. Kto trvá na tom, že takéto nevydarené dohody sú nedotknuteľné, žije vo vysnívanom svete. Spoločné právo má 50 rokov - to je, ako keby mi chcel niekto zakázať operáciu bedrových kĺbov. Prirodzene, musíme vedieť, ako spravovať Európu s 25 štátmi, ale musíme sa dištancovať od grandióznych koncepcií ako je napr. vytvorenie funkcie prezidenta či poskytnutie právnej suverenity EÚ. To sú koncepcie štátu, nie partnerského zväzku národov.

Podľa Blaira k európskej únii neexistuje nijaký alternatívny model - nanajvýš otázka, či Briti v EÚ chcú byť alebo nie.
- Táto polarizácia je nebezpečná. My veríme v inú, flexibilnú a uvoľnenú Európu. Veríme vo vnútorný trh a v kooperáciu v takých oblastiach, akou je ochrana životného prostredia. Ale v mnohých oblastiach spolupráca nie je potrebná. Keď teraz Blair uvádza podobné argumenty, len naháňa vodu na mlyn Nezávislej strany Veľkej Británie. Ak je jedinou dilemou britských občanov byť "vnútri" alebo nie, tak si asi mnohí povedia: nuž, ...Blair chce takto vybudovať silné, na dlhý čas nebezpečné antieurópske hnutie - a prehrať. Hrá sa s ohňom. (hn/gaf)

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
29. september 2024 01:26