StoryEditor

Režim bol dosť nervózny

27.07.2007, 00:00

Vidíte v kubánskej spoločnosti za posledný rok nejakú zmenu?
-- Bolo tam vidieť určitú nervozitu najmä tesne po ochorení Fidela a náhlom odchode z verejného života. Režim bol údajne dosť nervózny. Postupne sa to však stabilizovalo a dnes už to vyzerá, že došlo k ustáleniu situácie. Nezdá sa, že by tam bol posun k veľkým zmenám.

Bolo by to iné, keby Fidel zomrel?
-- Zrejme áno. Zdá sa, že režim teraz nie je až tak v rozklade, ako to vyzeralo ešte pred minuloročným júlom. Aj keď režim "nepôsobí" tak charizmaticky ako samotný Fidel, napriek tomu funguje.
Prípadná smrť Fidela by isté napätie určite priniesla. Po tejto ročnej "skúsenosti" si však nie som istý, či by to napätie bolo dostatočne silné na to, aby sa Kuba vydala na cestu k demokracii. Záviselo by to aj od toho, či by ešte žil jeho brat Raul.

Aký by v tom bol rozdiel?
-- Ak by nežil ani on, tak by tam mohol nastať spor o následníctvo. Mohli by vzniknúť problémy vnútri režimu, pretože žiadny ďalší nástupca zatiaľ nie je jasný.
Armáda je v krajine taký silný aparát, že ak by sa na niekom dohodla, tak by tento človek mal šancu na úspech. Má veľmi silný nielen politický, ale aj ekonomický vplyv.

Môže byť práve armáda prekážkou demokracie?
-- Myslím si, že ani nie. Keďže má ekonomickú moc i väzby na zahraničie, môže sa prikloniť k názoru, že nechce v danej situácii pokračovať.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 08:50