Twitter NEXTA
StoryEditor

Známy ruský novinár čelí stíhaniu za snímky zničenej pôrodnice v Mariupole

22.03.2022, 18:02
Autor:
ČTKČTK
Za "úmyselné šírenie zámerne lživých informácií" o počínaní ozbrojených síl mu hrozí až 15 rokov väzenia, oznámili ruské médiá.

Ruské úrady začali stíhať známeho televízneho novinára Alexandra Nevzorova za príspevky na sociálnych sieťach o ruskom ostreľovaní pôrodnice v obliehanom Mariupole.

Za "úmyselné šírenie zámerne lživých informácií" o počínaní ozbrojených síl mu hrozí až 15 rokov väzenia, oznámili ruské médiá. Podľa ruskej redakcie BBC ide o siedmy známy prípad uplatnenia nového ustanovenia trestného zákona, ktoré nadobudlo účinnosť po ruskej invázii na Ukrajinu.

​"Nevzorov podľa vyšetrovateľov 9. marca na svojej verejne dostupnej stránke na zakázanej sociálnej sieti Instagram a 19. marca na serveri YouTube zverejnil zámerne lživú informáciu, že ruské ozbrojené sily úmyselne ostreľovali pôrodnicu v meste Mariupoľ. Publikáciu sprevádzali nedôveryhodné fotografie civilistov, ktorí pri ostreľovaní utrpeli zranenia. Zdrojom snímok boli ukrajinské médiá. Ruské ministerstvo obrany oficiálne informovalo o lživosti týchto tvrdení," uviedol vo vyhlásení vyšetrovací výbor, ktorý v Rusku zohráva úlohu federálnej kriminálnej ústredne.

Vyšetrovatelia sa teraz podľa denníka Kommersant pokúšajú zistiť, kde vlastne sa Nevzorov nachádza. Kommersant pripomenul, že ruské úrady najprv tvrdili, že snímky mariupoľskej pôrodnice, zničené ostreľovaním, sú falzifikáty.

Neskôr ostreľovanie priznali, ale uviedli, že v pôrodnici bola "základňa neonacistov". Ukrajinská strana tieto tvrdenia odmietla a vyhlásila, že v pôrodnici žiadni ukrajinskí vojaci neboli.

V ukrajinských médiách sa objavili správy, že jedna z tehotných žien, zranených v pôrodnici, zomrela, rovnako ako jej nenarodené dieťa. Šesťdesiattriročný Nevzorov pôsobil v sovietskej a ruskej televízii, bol tiež režisérom televízneho filmu o čečenskej vojne z roku 1998, ktorý sa vyznačuje krutými scénami.

Nevzorov má nejednoznačnú povesť, a to aj preto, že svojho času pracoval v televízii oligarchu Borisa Berezovského. V poslednej dobe často vystupoval v nezávislej televízii Dožď a rádiu Echo Moskvy, ktoré skončili po ruskej invázii na Ukrajinu.

Do povedomia vstúpil ešte za čias perestrojky, ako novinár podporoval komunistický pokus o puč v auguste 1991, potom ako reportér referoval o vojnách v bývalej Juhoslávii a v Podnestersku v Moldavsku, zastával počínanie ruských bezpečnostných zložiek v Pobaltí.

V rokoch 1993 až 2007 bol pravidelne volený za poslanca ruského parlamentu, až do zrušenia jednomandátových okruhov. Neskôr sa preslávil ako zakladateľ školy jazdy na koňoch a kritík náboženstva; podľa ruskej verzie internetovej encyklopédie bol vyhlásený svätým parodickej cirkvi Lietajúceho špagetového monštra (pastafariánstva).

BBC na svojom webe uviedla, že moskovský súd dnes kvôli "šíreniu klamlivých informácií" o činoch ruských vojakov uvalil väzbu na Sergeja Klokova, ktorý pracuje ako technik v službách ministerstva vnútra.

Stíhaná je tiež známa blogerka Veronika Belocerkovská, po ktorej úrady vyhlásili pátranie, pretože žije vo Francúzsku. Blogerka písala o ničení ukrajinských miest a zabíjaní civilistov, vrátane detí. Stíhaný je aj novinár Andrej Novašov zo sibírskeho Kemerova.

01 - Modified: 2024-04-26 05:15:02 - Feat.: - Title: Za nápis "Smrť režimu" si má 17-ročná ruská študentka odpykať 3,5 roka 02 - Modified: 2024-04-25 20:00:27 - Feat.: - Title: Putin vyzýva na zdržanlivosť pri zabavovaní majetku firiem. Štát preberá kontrolu po odchádzajúcich firmách 03 - Modified: 2024-04-25 19:19:24 - Feat.: - Title: Úrady hlásia desať mŕtvych po ruských aj ukrajinských útokoch, Moskva zasiahla železničnú stanicu 04 - Modified: 2024-04-25 18:36:15 - Feat.: - Title: Putin plánuje v máji navštíviť Čínu. Obviňujú USA zo "zasahovania" do záležitostí iných krajín 05 - Modified: 2024-04-25 18:29:35 - Feat.: - Title: Ruskí navrátilci z vojny majú v Rusku na svedomí najmenej 107 životov, ďalšiu stovku zranili
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 08:05