StoryEditor

Rusi spomínajú na tragédiu v Dubrovke

23.10.2007, 00:00

Bolo to niečo hrozné. Veľmi som sa bála a čakala, čo sa bude diať. Boli sme niekoľko dní bez vody a jedla. A zrazu som sa zobudila v nemocnici," spomína dnes 21-ročná Xenia Matašenkova. Bola jednou z tých, ktorí prežili útok čečenských rebelov v moskovskom divadle Dubrovka. Na predstavení Nord-Ost bola vtedy so svojím priateľom. "On zomrel," smutne dodáva Xenia.
To je len jeden z príbehov, ktorý pred piatimi rokmi zažili ľudia v moskovskom divadle Dubrovka. Okrem nej tam čečenskí separatisti držali takmer tisíc ľudí.
Hodiny drámy
Práve dnes si Rusi pripomínajú začiatok niekoľkodňovej drámy v Dubrovke. Tragédia, ktorá sa zapísala do pamäti Moskovčanom ako jedna z najväčších. Presne 23. októbra 2002, počas predstavenia muzikálu Nord-Ost, vtrhli do divadla desiatky ozbrojených Čečenov. Zajali všetkých divákov aj účinkujúcich. Požiadavky teroristov boli jednoznačné -- ukončenie vojny v Čečensku, ktorá v tom období eskalovala, stiahnutie ruských vojakov z tejto oblasti a prepustenie čečenských zajatcov. Na ich splnenie dali ruskej vláde sedem dní.
Nasledovali hodiny vyjednávaní, teroristov sa podarilo presvedčiť, aby prepustili niekoľkých rukojemníkov, vrátane žien a detí. Prvý deň prepustili viac ako 200 ľudí -- moslimov, Gruzíncov, deti a tehotné ženy.
Medzi vyjednávačmi vtedy bola aj známa ruská novinárka Anna Politkovska, ktorú pred rokom zavraždili v moskovskom dome, kde bývala. Politkovska vo svojich článkoch kritizovala Kremeľ práve za vojenské operácie v Čečensku.
Po troch dňoch však ruským jednotkám "došla trpezlivosť". 26. októbra o pol šiestej ráno miestneho času vtrhli jednotky ministerstva vnútra a špeciálne jednotky do budovy. Použili pri tom plyn, aby uspali teroristov, pretože medzi rukojemníkmi boli takzvané čierne vdovy. Boli to vdovy po mŕtvych čečenských vojakoch, opásané výbušninami, ktoré boli pripravené pomstiť svojich manželov. Teroristi tak chceli dosiahnuť čo najviac obetí z radov rukojemníkov. Plyn, ktorý vládne jednotky použili na záchranu, však nakoniec zabíjal najviac.
Kde sa stala chyba
Pri operácii sa podarilo zneškodniť pomocou plynu všetkých takmer štyridsať teroristov. Sprevádzal ju však chaos a zlá organizácia. Plyn v divadle zasiahol všetkých, nielen teroristov. Mnohým z rukojemníkov však neposkytli prvú pomoc. Viac ako 120 nevinných ľudí sa udusilo, ďalších piatich zasiahli guľky pri streľbe.
Pozostalí po obetiach podali niekoľko žalôb so žiadosťou o odškodné. Okolo oficiálneho vyšetrovania dodnes panuje "pláštik" tajomstva. Irina Fadejevová sa pokúsila o samovraždu, keď našla svojho syna Jaroslava v márnici. Na jeho tele nahmatala dva otvory po guľkách zatavené voskom. Úrady jej odmietli potvrdiť, že ho zastrelili. Všetky materiály, ktoré sa týkajú jeho prípadu, sú prísne tajné. Dokonca ho neuznali ani za obeť. V jeho úmrtnom liste nie je uvedený žiadny dôvod smrti.
Za útok v moskovskom divadle pred piatimi rokmi sa týždeň po tragédii prihlásil čečenský poľný veliteľ Šamil Basajev. Toho zabili minulý rok v júli. Vodca teroristov Barajev bol jedným z nového pokolenia čečenských poľných veliteľov a okrem nezávislosti Čečenska sa údajne pomstil za smrť svojho strýka Arbiho Basajeva, ktorého zabila ruská armáda v júni 2001.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
08. máj 2024 12:42