StoryEditor

Poľskí psychológovia pomáhajú s predsavzatiami

17.01.2008, 23:00
Autor:
ČTKČTK

Skupina poľských psychológov sa rozhodla pomôcť ľuďom s tým, aby vytrvali v plnení novoročných predsavzatí. Preto začala s kurzom cez internet, ktorý má jeho účastníkom dodať motiváciu, sebavedomie a podať pomocnú ruku pri riešení problémov. Pred koncom starého roka si v Poľsku rozličné predsavzatia dáva podobne ako na celom svete veľa ľudí. Tie môžu byť rôzne. Či už prestať fajčiť, nesladiť kávu a čaj, pravidelne ráno cvičiť, alebo napríklad naučiť sa byť asertívni, chodiť včas na schôdzky.
Problém je v tom, že väčšina v predsavzatiach vytrvá maximálne dva týždne. "Chýba nám motivácia a než sa nazdáme, vraciame sa do starých koľají," vysvetlila psychologička Aneta Stynská. Preto sa odborníci rozhodli pomôcť tým, ktorý nevedia dodržať svoje sľuby.
Intenzívny program "osobný záujem" je v Poľsku údajne prvým projektom tohto typu. Všetko sa odohráva cez internet. "Najskôr nám účastník napíše o svojich predsavzatiach a opíše problémy s ich realizáciou. Potom špecialisti, medzi ktorými je niekoľko klinických psychológov, stanovia diagnózu a navrhnú program pomoci. Celý kurz trvá 12 týždňov," opísala Stynska.
Jedinou podmienkou úspešného absolvovania je skutočný záujem. Každý pondelok dostáva účastník súbor materiálov s cvičením a úlohy na samostatné vypracovanie. Každý štvrtok odosiela správu o vykonaných úlohách a v piatok sú on-line konzultácie s dvoma psychológmi. "Každý týždeň pracujeme nad samostatnými témami, ako sebavedomie, motivácia, vytrvalosť a plánovanie," doplnila Stynska.
Prednosťou dozoru psychológa je podľa Stynskej to, že človeka motivuje, ak nad ním stojí niekto "s bičom" a hodnotí jeho výsledky.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 20:13