StoryEditor

V Pakistane zabíjalo silné zemetrasenie

29.10.2008, 23:00

Pakistan zažil v noci na včera opäť veľkú tragédiu. Mimoriadne silné zemetrasenie postihlo túto ťažko skúšanú krajinu len tri roky po podobnej katastrofe, ktorá si v severnej časti krajiny vyžiadala viac ako 70-tisíc obetí. Podľa posledných správ pakistanských úradov zabili včerajšie otrasy takmer 200 obetí. Bilancia však zrejme bude vyššia, keďže k odrezaným horským oblastiam sa záchranári dlho nemohli dostať.
Epicentrum zemetrasenia ležalo pri meste Kvéta, ktoré bolo v minulosti už viackrát postihnuté silnými otrasmi. Kvéta je metropolou provincie Balúčistan na hraniciach s Afganistanom. "Zem sa otriasla prvý raz okolo piatej hodiny nadránom a po prvom otrase nasledoval ďalší o štvrť na šesť, ešte silnejší," povedal pre HN pakistanský novinár Šehzáda Zulfíkar, ktorý bol priamo na mieste katastrofy. "Najskôr zemetrasenie zasiahlo dediny v blízkosti epicentra, tie sú takmer úplne zničené. Neskôr postihlo mesto Ziarat," dodal. Podľa neho je množstvo ľudí nezvestných a zranených. "Zranení sú hospitalizovaní v meste Kvéta. Hovoril som s priateľom, ktorý je momentálne v blízkosti Ziaratu. Podľa neho je 95 percent domov v jeho okolí totálne zničených."

Pakistan volá o pomoc
Balúčistan je najväčšia pakistanská provincia s veľkými zásobami zemného plynu, v tejto situácii si však sám pomôcť nemôže. "Chcel by som poprosiť celý svet o pomoc. Potrebujeme jedlo, lieky a teplé oblečenie, pretože je tu zima," povedal starosta mesta Ziarat Dilawar Kakar. Pri spomínanom veľkom zemetrasení v roku 2005 tejto krajine pomáhal doslova celý svet.
Obyvateľom krajín, postihnutých silnými zemetraseniami, často pomáhame aj my. Vláda v Pakistane nás však po včerajších otrasoch zatiaľ o pomoc nepožiadala. "Ak by nás Pakistan oslovil, Slovensko by to zvážilo a v prípade súhlasu ministerstva zahraničných vecí by nič nebránilo tomu, aby sme humanitárnu pomoc poskytli i my," potvrdila pre HN Ľudmila Staňová z tlačového odboru ministerstva vnútra. Ďalšou možnosťou je Európske monitorovacie centrum, ktoré sleduje situáciu na celom svete a v prípade, že niekto potrebuje pomoc, oslovuje jednotlivé krajiny Európskej únie. Slovensko by v takom prípade koordinovalo svoju pomoc s Európskou úniou.
Horský región Balúčistan je riedko obývaný. Veľmi zlá infraštruktúra sťažuje priebeh záchranných prác a znemožňuje celkovo zhodnotiť napáchané škody. V oblasti operuje armáda a pohraničné zložky, ktoré sa snažia pomáhať zraneným a hľadať telá obetí. Armáda informovala o tom, že napriek zlej situácii sú cesty prejazdné a do postihnutých oblastí už smeruje pomoc. Podľa spravodajského serveru BBC sa však obyvatelia dedín v blízkosti mesta Kvéta sťažovali na to, že k nim záchranné tímy zatiaľ nedorazili.

Problematický terén
Po prvých dvoch otrasoch nasledovali ešte tri ďalšie. Najhoršie postihnuté je práve územie v okolí mesta Ziarat, ktoré je obľúbenou turistickou destináciou. Zemetrasenie tu úplne zničilo najmenej šesť dedín. "Naši záchranári stále pracujú, v dedinách v okolí mesta sme doteraz našli 160 tiel," informoval Kakar. "Museli sme tiež začať kopať masové hroby, pretože mŕtvych je veľa a z hygienických dôvodov nemôžeme čakať, kým ich riadne pochováme," povedal Suhajl Rahmán, ďalší z miestnych predstaviteľov.
Provincia Balučistan je jedna z najchudobnejších oblastí Pakistanu, ľudia tu žili vo veľmi skromných podmienkach. Väčšina hlinených a drevených domov nemala veľkú šancu otrasom odolať. Mnoho z nich pochovali aj zosuvy pôdy v hornatej oblasti, ktoré sprevádzalo zemetrasenie. "Škody sú obrovské. Nedotknutý nezostal ani jediný dom," povedal Kakar. Približne 15-tisíc ľudí sa podľa neho ocitlo bez strechy nad hlavou.
Pakistan sa nachádza na jednom zo seizmoaktívnych zlomov, zemetrasenia tu nie sú ojedinelým javom. Oblasť pakistanského Kašmíru v októbri 2005 zasiahlo jedno z najväčších zemetrasení od začiatku 20. storočia. Zahynulo pri ňom viac ako 70-tisíc ľudí, zranilo sa vyše 100-tisíc a takmer štyri milióny sa ocitli bez domova.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 23:25