StoryEditor

Smrtiaci kokteil je na čiernej listine

08.01.2008, 23:00
Dvadsať rokov každodenného čakania na popravu. Toľko strávil Škót Ken Richey v americkej cele smrti, kým ho v pondelok prepustili na slobodu pre nedostatok dôkazov.

Pred časom bol len hodinu vzdialený od toho, aby mu kat vstrekol do žíl smrteľnú kombináciu narkotík. Na poslednú chvíľu ho zachránil telefonát oznamujúci odklad popravy. Škóta v štáte Ohio odsúdili za úmyselné založenie požiaru, pri ktorom zahynulo dvojročné dieťa. Richey však tvrdí, že je nevinný. "V celách smrti stále čaká veľa nevinných ľudí, ktorých nikto nepočuje," povedal po prepustení. Vo väzení sa z neho stal odhodlaný odporca trestu smrti a o svojich zážitkoch chce napísať knihu.
Hoci sa Amerika už dlhé desaťročia pasuje za policajta svetovej demokracie a hlavného ochrancu ľudských práv, patrí medzi pár krajín, ktoré sa podpíšu pod deväť z desiatich popráv na celom svete. Takmer všetci odsúdenci v amerických väzniciach zomrú po vstreknutí smrtiacej injekcie. Práve proti tomuto brutálnemu násilnému odchodu zo života je namierená kampaň, o ktorej tento týždeň začal rozhodovať americký Najvyšší súd.

Dlhé minúty umierania
Kampaň si získava podporu u čoraz väčšej časti Američanov. "Keďže injekcia spôsobuje bolesť, je v rozpore s článkom ústavy o krutom a nezvyčajnom treste. Vieme, že niektoré štáty vykonávajú trest smrti, ide však o to, aby to urobili najhumánnejším spôsobom, ktorý spôsobí najnižšiu možnú bolesť. Aj keď my sme úplne proti trestu smrti, pretože podľa nás je akákoľvek metóda zabitia neľudská," uviedla pre HN Sarah Toftová, expertka mimovládnej organizácie na ochranu ľudských práv Human Rights Watch. Tá sa podľa Toftovej snaží predovšetkým osvetou šíriť kampaň proti popravám injekciou.
Podľa odporcov takéhoto umierania všetci popravení nesmierne trpeli. "Po prvej injekcii stratí odsúdenec vedomie. To sa mu však veľmi rýchlo vráti po druhej injekcii, ktorá zabráni umierajúcemu hovoriť a vyjadriť bolesť. Je však pri vedomí a všetko cíti. Tretia injekcia, ktorá zastaví činnosť srdca, spôsobí ukrutnú bolesť. Celé to trvá niekoľko dlhých minút, kým človek zomrie," hovoria odsúdenci na smrť Ralph Baze a Clyde Bowling, ktorí na Najvyšší súd podali sťažnosť proti popravám smrtiacou injekciou.
Súd by mal v júni rozhodnúť o tom, či je takáto forma zabíjania ústavná alebo nie. Podľa odporcov trestu smrti je však každá poprava brutálna, nech už ide o smrteľný kokteil alebo ukameňovanie. "Nemáme právo posudzovať trest smrti ako humánny. Lekár nesmie zabiť," povedal pre HN František Novomeský, hlavný odborník slovenského ministerstva zdravotníctva pre súdne lekárstvo.

Téma pre Biely dom
Otázka trestu smrti je obľúbenou témou v predvolebných bitkách kandidátov na Biely dom. Republikánsky prezident George W. Bush sa preslávil ako neoblomný zástanca absolútneho trestu ešte v čase, keď sedel v kresle guvernéra Texasu. Zrejme aj to mu prinieslo dôležité politické body v prezidentských voľbách.
Proti trestu smrti nie sú ani súčasní kandidáti. Demokratka Hillary Clintonová ho verejne podporila počas svojej kampane pred senátorskými voľbami. Podpísala sa však pod zákon, aby bol pred popravami vykonaný test DNA s cieľom zabrániť zabitiu nevinného človeka.
Clintonovej demokratický rival Barack Obama je proti popravám. "Trest smrti len sotva odradí páchateľov od zločinu," vyhlásil prednedávnom Obama. Podporuje ho však v prípadoch, keď spoločnosť "chce v plnej miere vyjadriť svoje pobúrenie" nad ohavnosťou zločinu.
Už tradične má trest smrti silnejšiu podporu medzi republikánmi. Mike Huckabee je známym stúpencom popráv, aj keď "to bola najhoršia časť jeho práce ako guvernéra Arkansasu a nie je to nič, na čo treba byť hrdý". Bývalý starosta New Yorku Rudolph Giuliani podporuje trest smrti aj pre tých, ktorí spáchajú vlastizradu. Týka sa to najmä teroristov. "Trest smrti je oprávneným a efektívnym odstrašujúcim prostriedkom pre všetkých, ktorí chcú urobiť tú istú vec," uviedol Giuliani.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
06. máj 2024 16:01