StoryEditor

Obe súperiace tímy boli počas volebného večera v pohotovosti

04.11.2008, 23:00

Otvorenie prvých volebných miestností v štáte New Hampshire presne o polnoci washingtonského času odštartovalo voľby nového amerického prezidenta a definitívne zastavilo predvolebnú kampaň. Tá bola najdrahšou, ale aj najdlhšou v histórii Spojených štátov. Aj kvôli tomu bol včerajší deň hektický nielen medzi voličmi, ale predovšetkým v demokratickom i republikánskom tábore.

Po práci oslava
Skutočným motorom predvolebnej kampane boli volebné tímy oboch kandidátov. Bez podpory tisícov ľudí, ktorí získavajú pre kampaň financie, vymýšľajú stratégie víťazstva a detailné scenáre všetkých mítingov, sa podľa odborníkov americké prezidentské voľby vyhrať nedajú. Posledné dni strávili oba tímy v najdôležitejších, takzvaných bojiskových štátoch, ktoré ani tesne pred voľbami nemali stále istého víťaza.
Včera oba tábory sledovali priebeh volieb zo svojich hlavných stanov. "Kampaň sa pre nás skončila. Niektorí ľudia z tímu budú ďalej pracovať v Bielom dome, ale to je iba približne 100 ľudí z tisícov," povedala pre HN Kirsten Verdelová z hlavného stanu Obamovej kampane vo Washingtone. Mysle ľudí z oboch tímov sa však zároveň pripravovali na veľkolepé oslavy, ktoré prepuknú po vyhlásení výsledkov. "Hneď po skončení volieb budeme mať tu vo Washingtone veľkú párty," hovorí Verdelová. Plné ruky práce mali v posledný predvolebný deň aj obaja prezidentskí kandidáti.

Posledné prípravy
John McCain strávil posledný deň na bleskovom ťažení po kľúčových nerozhodnutých štátoch. Za jediný deň navštívil Floridu, Pennsylvániu, Indianu, Nové Mexiko a Nevadu. Svoju kampaň zakončil na schodoch historického súdu v Yavapai County vo svojej domovskej Arizone. Na týchto schodoch skončil všetky svoje kampane McCainov veľký vzor, legendárny senátor Barry Goldwater. Na tých istých schodoch skončil McCain všetky svoje predchádzajúce kampane pred voľbami do senátu a na tomto mieste slávnostne ukončil aj svoje prezidentské ťaženie. Priebeh volieb si však nepozrel v pokoji doma, so svojou rodinou. Hneď ako v Arizone vhodil svoj hlas, vyrazil do Nového Mexika a do Colorada, kde sa snažil na poslednú chvíľu zvrátiť priebeh volieb vo svoj prospech. Až potom sa vrátil do Arizony, kde si počkal na výsledky volieb.
Barack Obama využil posledné predvolebné chvíle, aby naposledy presvedčil južanské štáty, ktoré v posledných voľbách volili súčasného prezidenta Georgea W. Busha. Okrem tradične dôležitej Floridy navštívil tiež Virgíniu a Severnú Karolínu. Volebný deň plánoval demokratický kandidát stráviť v Chicagu, vo svojom domovskom štáte Illinois, kde si spolu s rodinou počkal na výsledky volieb. Ešte predtým si však v Indiane zahral basketbal.
Úradujúci prezident George Bush spolu s manželkou Laurou sledovali priebeh volieb priamo z Bieleho domu, obaja totiž využili možnosť hlasovať predčasne. V predvečer volieb oslovili obaja rivali poslednýkrát aj televíznych divákov prostredníctvom rozhovorov, ktoré sa vysielali v polčase takzvanej pondelkovej noci futbalu.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. jún 2024 16:00