StoryEditor

Clintonovej dopomohli k víťazstvu v Kalifornii hispánski voliči

06.02.2008, 10:51
Autor:
SITASITA

Demokratka Hillary Clintonová sa v Kalifornii zviezla na vlne volebnej podpory hispánskych voličov a republikána Johna McCaina podporili najmä voliči, ktorých trápi ekonomika a Irak. Z prieskumov pri východe z volebnej miestnosti uskutočnených pre agentúru AP vyplynulo, že hispánski voliči podporili Clintonovú v pomere 2:1.

Medzi voličmi senátorky za New York bola aj 32-ročná žena v domácnosti Erendida Vargasová z Los Angeles. "Stane sa prvou ženou-prezidentkou," povedala Vargasová a dodala: "Všetko, čo dokážu muži, dokážeme aj my." Demokrati mali v Kalifornii v hre 370 delegátov a republikáni 170. Guvernér Arnold Schwarzenegger presunul konanie primárnych volieb z júna na február v nádeji, že štát zohrá väčšiu rolu v národných súbojoch. Do kalifornských primárok sa zaregistroval rekordný počet voličov - 15,7 milióna alebo 68,5 percenta všetkých oprávnených voličov.

Demokrati aj republikáni považujú za najdôležitejšiu otázku ekonomiku. Demokrati, ktorí pokladajú ekonomiku alebo zdravotníctvo za najdôležitejšie, hlasovali za Clintonovú, zatiaľ čo tí, pre ktorých je najdôležitejšia vojna v Iraku, podporili Obamu. V republikánskom tábore podporovali McCaina voliči, pre ktorých je najdôležitejšia ekonomika a Irak, a jeho súpera Mitta Romneyho zase tí, ktorých najviac trápi nelegálna imigrácia.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 09:10