StoryEditor

Lustrácie platia naďalej

26.06.2003, 00:00

Hneď prvé čítanie bolo včera v českej Poslaneckej snemovni konečným pre zákonnú normu, ktorá predvídala zrušenie lustrácií. Návrh z dielne Komunistickej strany Čiech a Moravy podporilo len 48 poslancov, kým 112 z prítomných 170 bolo za zachovanie súčasného stavu. Znamená to, že Česi, ktorí sa budú usilovať o funkcie v štátnej správe, budú musieť aj naďalej predkladať osvedčenie, že pred novembrom 1989 neboli vysokými funkcionármi Komunistickej strany Československa a Ľudových milícií či pracovníkmi Štátnej bezpečnosti. Proti zrušeniu lustrácií sa postavili poslanci ODS, KDU-ČSL, US-DEU a časť sociálnych demokratov.
Hlasovanie sa očakávalo s veľkým záujmom, lebo niektorí sociálni demokrati sa už vopred netajili ochotou návrh podporiť. Menšie strany terajšej českej vládnej koalície preto hovorili o možnej "koaličnej vojne", ak by zákon bol prijatý. Nakoniec si vydýchli, ku kríze nedošlo a napätie sa vytratilo. Časť poslancov ČSSD návrh napokon aj podporila, medzi nimi, napríklad, aj minister kultúry Pavel Dostál, ale v miere, ktorá na posunutie návrhu do druhého čítania nakoniec nestačila. Dostál zastáva názor, že "lustračné zákony legitimizujú princíp kolektívnej viny". Podľa Karola Kühnla z US-DEU, známeho svojimi antikomunistickými postojmi, by prijatie návrhu viedlo k tomu, že "predstavitelia prednovembrového režimu by prenikli do funkcií, kde by mohli ohroziť slobodu a demokraciu".
Niektorí poslanci vyslovili názor, že lustračné zákony sa v praxi nedodržiavajú. Okrem toho je známe, že vydávanie falošných osvedčení sa v minulosti stalo aj predmetom obchodu či machinácií -- pred dvoma rokmi samotné ministerstvo vnútra priznalo existenciu minimálne stovky takých sfalšovaných dokumentov.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
09. máj 2024 02:39