StoryEditor

Juščenko dal šancu aj "nepriateľovi"

04.10.2007, 00:00
Ukrajinský prezident Viktor Juščenko prekvapil riešením povolebnej situácie na Ukrajine. Zostavením vlády včera totiž poveril troch hlavných víťazov volieb z dvoch rivalských táborov.

"Politickú stabilitu dosiahneme politickým porozumením medzi hlavnými kľúčovými politickými hráčmi - Stranou regiónov, Bloku Júlie Tymošenkovej a Našou Ukrajinou," povedal prezident.
"Môj hlavný odkaz je, aby sa začali politické rozhovory, ktoré vytvoria väčšinu v našom parlamente a na jej základe vládu a určia vzťahy medzi vládnou mocou a opozíciou," dodal Juščenko. Podkopal tak pozíciu svojho "oranžového" partnera, Bloku Júlie Tymošenkovej, s ktorým ešte pred voľbami sľuboval partnerstvo a podľa očakávaní aj výsledkov volieb mali utvoriť spoločnú koalíciu.

Sklamanie v tábore Tymošenkovej
Júlia Tymošenková spoluprácu s proruskou Stranou regiónov odmietla. "Znovu uisťujem voličov, že ak vznikne koalícia medzi Našou Ukrajinou a Stranou regiónov, zostaneme v opozícii," vyhlásila na tlačovej konferencii.
"Zo strany prezidenta to bol milý krok. Samozrejme, som teraz sklamaný," povedal HN poslanec Bloku Júlie Tymošenkovej Sergej Teriochin. Proruský premiér Viktor Janukovyč, naopak, vyhlásenie privítal.
"Situácia nie je celkom jasná. Zo strany prezidenta ide o politickú toleranciu a istú útechu, aby sa zachovala národná jednota. Prezident chce urobiť niečo, čo vlastne ani nie je možné," povedal HN ukrajinský analytik Jurij Jakymenko. "Vyzval na národné spojenie a hlavné politické sily na sformovanie vlády v národnom záujme," dodal analytik. Tie sa však v prípade víťaza volieb, Strany regiónov a dvoch oranžových strán nezanedbateľne líšia.

Symbolické gesto
Hoci Strana regiónov proruského premiéra Viktora Janukovyča získala najviac hlasov (34,29 percenta), ani spojením s komunistami a so stranou Volodymyra Lytvyna by nemala potrebnú väčšinu v parlamente.
"Myslím si, že prezident rozumie, že najschodnejšia cesta je vytvoriť oranžovú koalíciu. Zdá sa, že sa dal do pozície gestora v prospech všetkých strán. Je to také symbolické gesto, ktoré urobil s ohľadom na Stranu regiónov, aby ho nebrali ako prezidenta iba jednej politickej sily," uviedol Jakymenko.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
07. máj 2024 03:24