StoryEditor

Vojna postavila diplomatov do pozoru. Svet stojí za Gruzínskom

13.08.2008, 00:00

Francúzsko ako predsednícka krajina Európskej únie robí, čo môže, aby na Kaukaze opäť zavládol mier. Prezident Nicolas Sarkozy včera navštívil Kremeľ, aby ruského prezidenta Dmitrija Medvedeva presvedčil, že boj medzi ruskou a gruzínskou armádou treba skončiť.
Európa totiž na Rusko tlačí čoraz viac, aby svojich vojakov z Gruzínska stiahla. Medzinárodné spoločenstvo trvá na celistvosti a suverenite Gruzínska. Rovnakého názoru je aj slovenská diplomacia. "Ministerstvo zahraničných vecí SR trvalo podporuje zachovanie územnej celistvosti a rešpektovanie suverenity Gruzínska. Odmietanie tiež použitie sily pri riešení sporných či otvorených otázok," povedal pre HN hovorca ministerstva Ján Škoda.

Kritika zo všetkých strán
Podľa ohlasov z európskych krajín to vyzerá tak, že na rozdiel od otázky uznania nezávislosti bývalej juhosrbskej provincie Kosovo, keď sa členské krajiny Európskej únie nezhodli na rovnakom stanovisku, je v tomto prípade Európa jednotná -- všetci chcú, aby sa boje skončili a prikláňajú sa na stranu Gruzínska. Švédsky minister zahraničných vecí Carl Bildt prirovnal ruské počínanie v Južnom Osetsku k politike nacistického Nemecka. Moskva podľa neho zdôvodňuje svoj zásah tým, že sú tu porušované práva ruských občanov. To však nie je argument na ospravedlnenie intervencie. "Zažili sme mocnosti, ako bolo Nemecko v strednej Európe či Srbsko v bývalej Juhoslávii. Tie tvrdili, že práva obyvateľov ich národností boli porušené. Tým potom mohli ospravedlniť vyslanie vojsk do týchto krajín," vyhlásil Bildt. Estónsky prezident Toomas Hendrik Ilves vyzval úniu na prehodnotenie vzťahov s Ruskom, vrátane okamžitého zrušenia dohody, uľahčujúcej udeľovať víza ruským občanom. "Únia musí Rusku ukázať, že agresia nezostane bez následkov," vyhlásil Ilves.
Okrem Európy však ruský postup kritizovali aj Spojené štáty. "Rusko uskutočnilo inváziu do suverénneho susedného štátu a ohrozuje vládu zvolenú ľudom. Takáto akcia je v 21. storočí neprijateľná," vyhlásil americký prezident George W. Bush.

Sarkozy presviedčal
Francúzsky prezident na včerajšej návšteve Kremľa povedal, že chápe postoj Ruska, ktoré chce chrániť záujmy svojich občanov aj za hranicami svojho územia. "Je však tiež normálne, že medzinárodné spoločenstvo chce záruky celistvosti, suverenity a nezávislosti Gruzínska," dodal Sarkozy po stretnutí s Medvedevom.
Ruský prezident však ešte pred tým mier na Kaukaze podmienil dvoma požiadavkami. "Po prvé, gruzínske jednotky sa musia stiahnuť na svoje pôvodné pozície a musia byť čiastočne demilitarizované. Po druhé, musíme podpísať záväznú dohodu o nepoužívaní sily."
Podporu Gruzínsku vyjadrili lídri európskych krajín aj osobnou návštevou. Včera do Tbilisi pricestovali prezidenti Litvy, Poľska a Ukrajiny a premiéri Estónska a Lotyšska. Rovnako sa do gruzínskej metropoly presunul aj Sarkozy.
Už dnes sa majú na mimoriadnej schôdzke v Bruseli stretnúť ministri zahraničných vecí Európskej únie, aby našli riešenie vedúce k ukončeniu tohto konfliktu.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 21:19