StoryEditor

Vyčerpaná Zem potrebuje injekciu

10.01.2008, 23:00
Dlhoročné ničenie prírody človekom udrelo na citlivú strunu - obchod. Aj svetový biznis sa v dôsledku klimatických zmien musí prispôsobiť pravidlám "modrej planéty".

Ekologické problémy z veľkej časti zavinené práve človekom, ho teraz nútia k miliardovým investíciám do prírody. Takýto trend predpovedali vedci americkej organizácie Worldwatch Institute v správe o stave sveta k roku 2008. "Ekologické problémy, na ktoré sa skôr pozeralo ako na nedôležité z hľadiska ekonomiky, prepisujú pravidlá pre obchod a investovanie," tvrdia vedci Gary Gardner a Thomas Prugh.
"Podniky by mali investovať do úspor energie a vývoja rozumných obnoviteľných zdrojov energie, a do opatrení, ktoré znižujú vplyv skleníkových plynov," povedal HN český klimatológ Jan Pretel.
Problémom však zostáva presvedčiť ziskuchtivých obchodníkov o investícii, ktorá prinesie zisk až o dvadsať rokov. "Zisk sa v tomto prípade neprejavuje tak rýchlo, ako by si to ekonómovia želali," uviedol pre HN slovenský klimatológ Milan Lapin.
Zelený obchod
Niektoré spoločnosti už oznámili nové politiky zamerané na ochranu prírody. Autori správy kvitujú aj snahy amerických firiem, ktoré tlačia na Kongres, aby prijal zákon o obmedzení emisií skleníkových plynov. To bolo v krajine, ktorá je jedným z najväčších znečisťovateľov, ešte pred rokmi len snom.
Zvýšilo sa aj investovanie do obnoviteľných energií. V roku 2006 sem "naliali" viac ako 100 miliárd korún. Tento rok by mal, čo sa týka investícií do obnoviteľných zdrojov, zlomiť rekordy. "Dôležitou otázkou zostáva, či to bude postačujúce," upozorňuje Worldwatch.
Podľa odborníkov však v našom regióne na využívanie napríklad biomasy ako obnoviteľného zdroja energie neexistuje jednoznačný názor. "EÚ prijala v tomto smere stratégiu, ktorá zaväzuje celú úniu v priemere, aby sa do roku 2020 obnoviteľné zdroje podieľali 20 percentami na výrobe energie. To je náročné, pretože nie je vyjasnený názor na využívanie biomasy," vysvetlil Lapin. Klimatológ sa však domnieva, že Slováci by mohli staviť na zdroje solárnej a geotermálnej energie, alebo na energiu z odpadu, kde máme veľké rezervy.
Český expert v oblasti Pretel tvrdí, že v tomto smere zaostávame za krajinami EÚ. "V Nemecku je tlak na podniky rozhodne vyšší ako u nás. Je to dané postojom vlády. Náš prezident dokonca otepľovanie popiera," vysvetlil Pretel.
Chudobní ešte chudobnejší
V správe sa odhaduje, že škodlivé dôsledky zmien môžu do konca storočia dosiahnuť až osem percent svetového hrubého domáceho produktu. Asi 39 percent krajín v dôsledku neekologických zásahov, ako výrub lesov bez náhrady, vyčerpanie prirodzených energetických zdrojov a vinou emisií oxidu uhlíka, príde o svoje bohatstvo. "To sa týka najviac afrických štátov, strednej Afriky, juhovýchodnej Ázie," povedal Pretel.
Organizácia Worldwatch je známa americká mimovládna ekologická organizácia. Za svoj cieľ si dáva prechod na ekologicky udržateľnú spoločnosť - niektorí jej však veľmi neveria.
"Je dobré aj tieto názory poznať, hoci sa s nimi úplne názorovo nestotožňujem. Treba sa pozrieť na to, akým spôsobom získavajú svoje dáta. Jej odhady sú skôr alarmujúce," dodala český klimatológ.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 17:56