StoryEditor

McCain pozná meno rivala. Je to Obama

05.06.2008, 00:00

Američania už poznajú mená oboch finalistov novembrového súboja o Biely dom. Po republikánovi Johnovi McCainovi, ktorý mal nomináciu vo vrecku už dlhšie, dal v utorňajších posledných demokratických primárkach černošský kandidát Barack Obama definitívne K.O. senátorke Hillary Clintonovej. Obama v Južnej Dakote a Montane dosiahol potrebný počet delegátov, čím odstavil bývalú prvú dámu na vedľajšiu koľaj. Stal sa pritom vôbec prvým černochom, ktorý sa v prezidentskom súboji dostal až tak ďaleko. Víťazstvo svojho rivala už pripustila aj Clintonová. Naznačila, že by sa mohla uchádzať o kreslo viceprezidentky.
Barack Obama je favoritom aj vo finále. Podľa prieskumov päť mesiacov pred voľbami vedie nad McCainom o päť percent. Experti však predpovedajú, že súboj 2. novembra bude veľmi tesný. "Američania sa budú musieť teraz rozhodnúť, či skutočne veria, že Obama dokáže priniesť sľubovanú zmenu v domácej a medzinárodnej politike. Musí dokázať, že má skúsenosti a schopnosti zmeniť vládnu mašinériu, aby konala tak, ako on chce,“ povedal pre HN americký profesor Bruce Gronbeck.
Obama od začiatku dlhej kampane vystupuje ako človek zmeny po ôsmich rokoch vlády nepopulárneho republikánskeho lídra Georgea W. Busha. Dedičstvo Busha nie je ľahostajné ani jeho straníckemu kolegovi McCainovi. "McCainov úspech bude závisieť od toho, či sa dokáže dištancovať od inštitúcií, ktoré mali vplyv na Bushovu administratívu,“ dodal Gronbeck.

Nik nemá vyhraté
Ani jeden z horúcich kandidátov zatiaľ nemôže byť príliš optimistický. Žiadny z nich napríklad nepresvedčil Američanov, ktorých najviac trápi stagnujúca ekonomika - problém číslo jeden medzi americkými voličmi. McCain priznal, že ekonomika nie je jeho silná stránka, Obama horúcej téme venoval minimum času. Umiernený konzervatívec McCain nikdy nezískal konzervatívne jadro strany a ako umiernený stratil tých, ktorí podporujú prísne imigračné pravidlá. Obama zasa na rozdiel od súperky Hillary Clintonovej neobstál medzi pracujúcou skupinou a hispáncami. "Obaja kandidáti majú nad sebou veľké otázniky. Obama musí priniesť niečo špecifické - dokázať, že bude praktický prezident. McCain sa nevie dohodnúť s najkonzervatívnejším jadrom. Musí dokázať spojiť umiernené krídlo s konzervatívnym. On nie je človek ústupu, je výbušný. Musí prísť s plánom, ktorý je založený na republikánskych princípoch, ale má priestor zapáčiť sa aj umierneným republikánom,“ tvrdí Gronbeck.

 

Komentár HN
Barack Obama s pani Hillary či McCain?

I po spočítaní posledného hlasu v posledných prezidentských primárkach v USA sa stále nič zásadného nezmenilo v tábore Demokratickej strany.

Veterán proti nováčikovi
Aj keď skúsenejší vojnový veterán McCain pri každej príležitosti podrobuje mladšieho Obamu tvrdej kritike a obviňuje ho z naivity, nekonvenčný prístup Obamu k zahraničnej politike sa časti voličov, najmä tým mladým, páči. Do americkej politiky podľa mnohých vniesol čerstvý vzduch. Páči sa im, že černošský senátor stavil na vyjednávanie s krajinami ako Irán, Sýria či Severná Kórea, kde súčasná Bushova administratíva presadzovala tvrdú ruku. Veterán z Vietnamu McCain tvrdí, že Obamove plány sú založené na neznalosti zahraničnej politiky. McCain presadzuje v medzinárodných otázkach silné postavenie USA aj udržanie vojakov v Iraku, až pokým to bude nutné, a dokonca vlani podporil posilnenie kontingentu. Obama si politické body získal tým, že nielenže kritizuje vojnu, ale od začiatku bol proti invázii do Iraku.

Americké médiá však upozorňujú, že demokrati sa nomináciou Obamu môžu popáliť. V USA podľa nich pretrvávajú aj po 40 rokoch od plného zrovnoprávnenia Afroameričanov rasistické postoje. Nezanedbateľná časť Američanov volí podľa farby pleti kandidáta. "Američania požadujú zmenu a toto je väčšie ako rasistický problém. Obama nie typický Afroameričan, ktorého korene siahajú k otrokom. On je skutočný Afroameričan,“ uzavrel Gronbeck.
Aj to, že po prvýkrát bude vo voľbách rozhodovať štvrtina "nebieleho“ obyvateľstva, môže Obamovi pomôcť.
Podľa prieskumov má černošský kandidát nádeje v južných a juhozápadných štátoch ako Colorado, Nové Mexiko a Nevada.

Prečítajte si aj:
Clintonová to môže skúsiť opäť zo Senátu

Rozhovor  Expert na voľby John C. Fortier z Amerického podnikateľského inštitútu pre HN:

Senátorka Clintonová v boji o Biely dom prehrala. Aké sú teraz jej možnosti ?
Môže sa ešte ocitnúť na Obamovom zozname ako viceprezidentka, ale myslím, že sa to nestane. Sú medzi nimi narušené vzťahy. Nemyslím si,  že tam chce mať niekoho, kto má aj iné politické ambície. Obama si zrejme vyberie vlastnú osobu. Iba ak sa ukáže, že ju naozaj potrebuje, tak je to možné.

Ak teda padne možnosť viceprezidentky, kde by ešte mohla pokračovať v politickej kariére?
Existuje možnosť, ktorá je pravdepodobnejšia, že sa vráti do Senátu. Je stále dobrá kandidátka na prezidenta v roku 2012. Môže povedať – pozrite sa, som zvoliteľná, robila som silnú kampaň a bola by som stále silným kandidátom. Práve jej návrat do Senátu sa zrejme stane najskôr.

Celý článok >>


Prečítajte si aj:
Bývalá prvá dáma pripúšťa, že by mohla byť viceprezidentkou

V predvolebnom boji si nič nedarovali, teraz je newyorská senátorka Hillary Clintonová pripravená stať sa viceprezidentkou demokratického kandidáta Baracka Obamu v prípade jeho úspechu v novembrových voľbách. Len spolu totiž podľa poradcov môžu poraziť republikánskeho kandidáta Johna McCaina. Ešte pred pár týždňami si pritom obaja nedávali servítky pred ústa, keď sa vyjadrovali o svojom protikandidátovi. Clintonová v kampani stavila na zmenu a skúsenosti, keďže v politike nie je nováčik.

Celý článok >>

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
17. apríl 2024 00:40