StoryEditor

Dáni otvárajú dvere našim sestričkám

16.12.2008, 23:00

Od mája budúceho roka Dánsko otvára dvere slovenským pracovníkom a jeho príklad nasledovalo včera aj Nórsko. Obe severské krajiny sa konečne rozhodli zrušiť obmedzenia na pracovnom trhu a umožniť tak tisícom Slovákov, aby si našli zamestnanie v krajinách s najvyššími platmi v Európe. Slovákov láka najmä Dánsko, kde je najväčší záujem o zdravotnícke profesie. "Za posledné dva roky prišli do Dánska za prácou stovky Slovákov, ich počet neustále narastá," povedal pre HN Rudolf Kočisko zo Spolku dánsko-slovenského priateľstva. Ten odhadol počet Slovákov v Dánsku zhruba na 400.

Hitom sú sestričky
Podľa samotných Dánov by ich krajina privítala zahraničných pracovníkov najmä v zdravotníctve. Slovenské sestričky patria už tradične medzi kvalitnú pracovnú silu, ktorá podľahla "úniku mozgov" a pracovné uplatnenie hľadá za hranicami Slovenska, napríklad v susednom Rakúsku. A práve zdravotných sestier majú Dáni nedostatok. "Sestričky tu chýbajú doslova strašne," tvrdí Kočisko. Obrovský záujem je nielen o zdravotné sestry, ale tiež o pomocné práce v zdravotníctve a o ošetrovateľky. Podľa Kočiska neexistuje presný údaj, koľko slovenských sestričiek už v Dánsku pracuje, podľa neho tu však pôsobí dokonca aj niekoľko slovenských lekárov.
"Horšie je to s jazykovou vybavenosťou Slovákov," podotýka Kočisko. Mnohí Slováci totiž aj napriek svojmu vzdelaniu robia práce, na ktoré netreba žiadnu kvalifikáciu. "Robia napríklad chyžné v hoteloch," dodáva.
Pritom v sociálnej a zdravotnej oblasti je nevyhnutné, aby sa uchádzači vedeli aspoň základným spôsobom dohovoriť po dánsky. "Napríklad v zdravotníctve jednoducho musia byť schopní dorozumieť sa s pacientmi. Tu nestačí ani angličtina, pretože napríklad mnohí starší ľudia angličtinu neovládajú," vysvetľuje Kočisko. Slováci preto začali v poslednom čase čoraz častejšie navštevovať intenzívne kurzy dánčiny a snažia sa tak naučiť aspoň základy jazyka. "Každý sa bojí dánčiny, ale pre život a prácu v krajine je nevyhnutná," tvrdí Kočisko.

Slováci pracujú dobre
V súčasnosti pracuje v Dánsku približne 9-tisíc občanov "novej" Európy, pričom väčšinu z nich tvoria Poliaci. "Slovákov pracuje v Dánsku približne 500, ťažko povedať presné číslo, ale rádovo sú ich stovky," hovorí Kočisko. Tým, že doteraz odmietali úplne otvoriť svoj pracovný trh, Dáni si podľa neho najmä chránili svoj sociálny systém. "Myslia si, že do Dánska príde veľa ľudí z východnej Európy. Veľmi sa boja, že títo ľudia budú požadovať rovnaké sociálne práva, aké majú Dáni," tvrdí Kočisko.
So slovenskými pracovníkmi sú Dáni vo všeobecnosti spokojní. Podľa Kočiska však niektorí Dáni majú pocit, že im zahraniční pracovníci berú "ich" pracovné miesta. "Možno nie konkrétne Slováci, ale hlavne Poliaci, ktorých je tu nesmierne veľa," dodáva. U Slovákov sú jednoznačne najobľúbenejšie servisné práce. Väčšina z nich ide do Dánska pracovať cez pracovné agentúry, a tie najčastejšie obsadzujú voľné pozície v hotelierstve. Možnosť dostať sa k lepšie plateným miestam majú najmä ľudia s lepším vzdelaním a tí, ktorí priamo dostanú pozvanie z dánskej firmy.

Koho chcú Dáni
-- zdravotné sestry a ošetrovateľky
-- pomocný zdravotný personál
-- hotelierstvo
-- reštauratérstvo

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 15:46