StoryEditor

Posledná šanca pre senátorku Clintonovú

22.04.2008, 00:00

Doteraz nerozhodný boj demokratov o post nového amerického prezidenta by už čoskoro mohol mať favorita. Práve utorkové primárky v poslednom najľudnatejšom štáte USA, Pensylvánii, rozhodnú o tom, či senátorka Hillary Clintonová zostane v hre o prezidentské kreslo, alebo senátor Barack Obama získa rozhodujúce víťazstvo. Hrá sa tam totiž takmer o 160 delegátov. "Voľby v Pensylvánii majú veľký vplyv práve kvôli delegátom. Kandidátov to priblíži k magickému číslu 2 024. Obama sa zrejme ešte priblíži k tomuto číslu," povedal pre HN expert na americké voľby Bruce Gronbeck. "Ak sa ukáže, že Obama vie takmer vyhrať veľký štát ako Penyslvánia, zvýši to jeho ďalšie šance," dodal analytik.
Aj keď prieskumy v tomto štáte favorizujú bývalú prvú dámu, Obama posledné týždne zmiernil náskok len na päť percent. Preto zrejme jej víťazstvo v celkovom prepočte nebude až tak veľa znamenať. "Pre Clintonovú by bol väčší prínos, keby nad ním vyhrala o viac ako 10 percent. Superdelegáti z tohto štátu by sa rozhodli pre ňu," dodal Gronbeck. Clintonovej tím zatiaľ odmieta prezradiť, aký veľký rozdiel v týchto primárkach bude znamenať ukončenie jej kampane, hoci o tom médiá čoraz viac špekulujú. Aj keby Clintonová vyhrala, v ostatných nadchádzajúcich primárkach vedie v prieskumoch Obama.

Pensylvánia pomôže rozhodnúť
Výsledok volieb v šiestom najľudnatejšom štáte USA demokrati očakávajú s veľkým napätím. "Obama zrejme skončí tesne za ňou. To privedie vedenie demokratickej strany k tomu, aby vyvinuli tlak na superdelegátov, aby začali verejne rozhodovať o svojom nominantovi," vysvetlil Gronbeck. "To bude najpodstatnejší výsledok volieb v Penyslvánii, ktorý bude mať vplyv na to, čo sa stane v nasledujúcich voľbách," tvrdí Gronbeck.
Po skúsenosti z Ohia sa Obamov tím sústredil na to, aby výhra jeho demokratickej rivalky nepresiahla desať percent. V Ohiu totiž Clintová doslova zozbierala delegátov a nakoniec zabrzdila dynamiku Obamovej kampane. Nádejný prvý černoch v Bielom dome preto v posledných dňoch Clintonovú doslova atakoval. Na televízne spoty vydal Obama v tomto štáte dvakrát toľko financií ako jeho súperka.
Na Penyslvániu sa museli kandidáti špeciálne pripravovať, pretože tu ide o skupinu voličov s nižšími príjmami a nezamestnaných. Viac ako štvrtina obyvateľstva, ktoré tu žije má nad 65 rokov a hlásia sa ku konzervatívnym hodnotám. Títo majú tradične bližšie práve k senátorke.

Clintonová siaha hlboko do vrecka
Ani jeden z demokratických kandidátov sa nedostal na potrebnú hranicu delegátov, ktorí sú potrební na získanie nominácie. Hlasovať sa bude už len v 10 štátoch a je isté, že ani jeden z nich nezíska potrebnú väčšinu v primárkach. Konečné rozhodnutie bude mať v rukách 800 superdelegátov, ktorí sa môžu rozhodnúť pre kohokoľvek. "Budú veľmi pozorne kalkulovať. Musia brať do úvahy hlasy ľudí v ich štátoch, ale aj to, aká kombinácia im zabezpečí dostatok hlasov do Bieleho domu," tvrdí Gronbeck.
Illinoiský senátor Obama má prevahu aj finančne. V marci údajne zarobil až 41 miliónov dolárov a manželka exprezidenta má na kampaň polovicu menej. Nepomáhajú jej ani veľké finančné dlhy vo výške asi desiatich miliónov.
"Ak prehrá, bude pre ňu drahé vrátiť sa späť. Obama má na kampaň dvakrát viac," uzavrel Gronbeck.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 12:10