StoryEditor

Orbán stále zostáva najvýraznejším politikom Maďarska

24.04.2002, 00:00

Budapešť (hn/Luboš Palata)
Tá melódia utkvela v hlavách všetkých Maďarov. U niektorých vyvolávala nadšenie, iným pri jej počutí naskakovala husia koža. Triumfálna Vangelisova hudba Dobytie raja sprevádzala Viktora Orbána na každom kroku počas dlhej volebnej kampane. Na jej konci bol výsledok volieb, znamenajúci vystriedanie vlády Orbánovho Zväzu mladých demokratov opozičnými socialistami a liberálmi. Keď v nedeľu, neskoro v noci, vystúpil Orbán pred tisícky svojich prevažne mladých priaznivcov, neprichádzal ako porazený, ale ako víťaz.
Dovtedy Maďarsko s napätím čakalo, čo sa vlastne bude diať. Orbán a niektorí ďalší predstavitelia strany na záver bezohľadnej a veľmi napätej kampane totiž tvrdili, že opozícia pripravuje volebné podvody. "Keby Orbán zanechal čo i len tieň pochybností, mohli by nasledujúce dni byť ešte búrlivé," uvádza nemenovaný stredoeurópsky diplomat. "Namiesto toho predniesol jeden z najlepších prejavov svojej kariéry, ktorý dokázal, že zostáva najsilnejšou osobnosťou maďarskej politickej scény," dodáva diplomat.
Zatiaľ však ani niečo vyše 48 percent hlasov FIDESZ-u a jeho sesterské Maďarské demokratické fórum nestačili na udržanie moci. "Podarilo sa nám položiť základy občianskej pravice," povedal svojim priaznivcom Orbán, a určite mal pravdu. Je však otázne, či sa Orbánovi podarí jednotu rozdrobeného pravicového tábora udržať i v budúcnosti.
Pochybnosti totiž vzbudilo vystúpenie predsedníčky Maďarského demokratického fóra (MDF), populárnej političky Ibolyi Dávidovej, ktorá opakovane vyhlásila, že MDF vytvorí v parlamente vlastnú frakciu a oslabí tak vzťahy s FIDESZ-om.
Orbán dokázal doviesť maďarskú pravicu k doteraz najlepšiemu výsledku v parlamentných voľbách. Navyše podľa agentúry Reuters, čas pracuje pre Orbána, pretože kým 70 percent voličov FIDESZ-u tvoria mladí ľudia do tridsať rokov, 70 percent voličov ľavicovej opozície predstavujú dôchodcovia. Viktor Orbán si štyri roky v kresle maďarského premiéra posilňoval osobnú moc a zo svojho úradu vybudoval najsilnejšie mocenské centrum v krajine. Orbán, ktorý ešte začiatkom deväťdesiatych rokov o sebe vyhlasoval, že je ateista, sa rozhodol vybudovať štátnu ideológiu na kresťansko-pravicových základoch, ktoré sa obracali k medzivojnovému Maďarsku admirála Miklósa Horthyho. V samotnej kampani Orbán, najmä pred rozhodujúcim druhým kolom, prevzal do repertoáru rétoriku ultrapravice, keď varoval pred ovládnutím krajiny cudzím veľkokapitálom, v duchu veľkého Maďarska vyhlásil celú Karpatskú kotlinu za vlasť Maďarov a socialistov obviňoval zo snahy o návrat totality. V boji o moc zneužil i verejnoprávnu televíziu, keď, napríklad, hodinový film o Orbánovej volebnej kampani prekonal i najhoršie časy mečiarovského Slovenska. Orbánove spôsoby vyvolali znepokojenie nielen u maďarských susedov, ale i v západnej Európe a Spojených štátoch.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
10. máj 2024 23:10