StoryEditor

Kráľovná ľutuje, že sa nezblížili

31.08.2007, 00:00

"Jej životnou láskou bol princ Charles," tvrdí v exkluzívnom rozhovore oficiálna autorka niekoľkých úspešných kníh o britskej kráľovskej rodine Indgrid Sewardová, ktorá sa s princeznou Dianou počas jej života niekoľko krát stretla.

Prečo je Diana aj po desiatich rokoch takým fenoménom?
-- Pretože ženy na celom svete sa s ňou stotožnili. Hovorila o svojich problémoch, a to sú tie isté problémy, ktoré majú ženy na celom svete. V posledných rokoch sa o nej napísalo veľa kníh, jej príbehy sú stále na titulných stranách novín. Ľudia na ňu stále myslia.

Nie je to už trochu umelo živené?
-- Samozrejme, že to je poháňané médiami. Je to aj kvôli vyšetrovaniu: francúzskemu, vyšetrovaniu Lorda Stevensona a teraz vyšetrovaniu otca Dodiho Fayeda. Takže toto všetko to živí. Pre ľudí je zaujímavé aj to, že zomrela tou smrťou, ktorou zomrela.

Je možné, že by jej hviezda už dávno vyhasla, keby teraz ešte žila?
-- To vôbec nie je pravda. Práve v tom čase sa začala zapájať do veľmi dôležitej humanitárnej práce. A na tú sa mala v ďalších rokoch orientovať. Stále priťahovala pozornosť ľudí.

Čím tak priťahovala? Vraj vedela veľmi otvorene komunikovať s dôležitými aj jednoduchými ľuďmi. Bolo to pre ňu prirodzené?
-- Bola celkom veselá, taká dievčenská, aj trošku neistá a stále žartovala. Bola taká žiarivá. Jej osobnosť hneď zaplnila miestnosť.
Ale bola aj veľmi opustená. Keď sa vrátila domov, bola sama.

Aký bol jej vzťah s kráľovnou? Je pravda, že sa nemali v láske?
-- Nie je to pravda. Skôr jedna druhej nerozumela. Myslím si, že kráľovná teraz veľmi ľutuje, že sa viac nesnažila Diane porozumieť. Diana bola človek, na akého predtým kráľovná nikdy nenatrafila. Zvykla chodiť za kráľovnou a čakala na ňu hodiny, kým ju prijala. Na to Diana nebola zvyknutá a bolo jej to vzdialené.

Čo bol hlavný dôvod, že nezapadla do kráľovskej rodiny?
-- Bola príliš mladá. Prostredie bolo veľmi obmedzené, archaické, takmer až stredoveké. Ona bola veľmi mladá. Nepáčilo sa jej to.

Je pravda, že verejne vyhlásila, že je proti monarchistickému usporiadaniu?
-- Čiastočne. Vyjadrila sa v televíznom hlasovaní. Zavolala tam a povedala, že monarchia je archaická.

Mala Diana vôbec životnú lásku?
-- Princa Charlesa.

Naozaj?
-- Áno. Povedala mi to. Ale on bol ten, ktorého nikdy nemohla mať.

Vydala by sa ešte raz za niekoho iného?
-- Chcela sa vydať a chcela mať ešte deti. Ale zároveň vedela, že neexistuje nikto iný, kto by to vzal na seba.

Aký dopad mal jej príbeh na kráľovstvo?
-- Dočasne sa to dotklo imidžu monarchie, ale nie nadlho. Ľudia takto pochopili, že aj oni sú normálni ľudia a že majú svoje chyby ako ktokoľvek iný.

Hovorí sa, že Charlesovi sa jej smrťou "vyčistila cesta", aby sa znova oženil...
-- Nemyslím si, že o tom v tom čase uvažoval. Veľmi sa obával o deti. Vôbec si nemyslím, že vtedy myslel na ženbu s Camillou.

Pokračujú jej synovia v charitatívnej činnosti z presvedčenia pomáhať, aké mala ich matka?
-- Áno. Myslím si, že psychologicky, keď niekto zomrie, tí, čo zostali, si chcú ponechať spomienku a jednou z možností je nadviazať na prácu ich matky.

Bude si Británia takto pamätať aj Charlesa a kráľovnú Alžbetu?
-- Nie. Diana bola veľmi špeciálna. Už nebude nikto ako ona.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 00:57