StoryEditor

Medgyessy aj Orbán sú boháči

03.07.2002, 00:00
Podľa zákona musí každý poslanec maďarského parlamentu podať počas poslaneckej kariéry niekoľko majetkových priznaní. Jedno na začiatku a ďalšie na konci poslaneckého obdobia, aby bolo jasné, čo mu poslancovanie prinieslo. Okrem toho musí poslanec podávať majetkové priznanie aj na začiatku každého kalendárneho roka a tie sú verejne prístupné. Majetkové priznanie podávajú tiež rodinní príslušníci poslanca, ktorí s ním žijú v spoločnej domácnosti, najmä manželky. Tie sú však už tajné.
Samozrejme, aj poslanci nového maďarského parlamentu, ktorý nastúpil po aprílových voľbách, podali majetkové priznania, o ktoré sa okamžite zaujímali novinári. Najväčšiu pozornosť venovali majetkovým pomerom dvoch najdôležitejších lídrov, terajšieho premiéra Pétera Medgyessyho a jeho protivníka, bývalého premiéra Viktora Orbána, ktorí sú zároveň poslancami.

Čo sa dozvedeli? Líder ľavice Medgyessy je, paradoxne, najbohatším nastupujúcim maďarským premiérom od roku 1990. Vlastní a spoluvlastní menší byt v Budapešti a dva pozemky s chalupami na vidieku. Okrem toho má ďalšie nehnuteľnosti, umelecké predmety a cenné papiere v hodnote 205 mil. forintov (vyše 30 mil. Sk). Na devízovom konte má 15-tisíc dolárov a jeho premiérsky plat predstavuje mesačne 693-tisíc forintov (asi 100 tis. Sk).

Vzhľadom na predchádzajúcu kariéru bankára nehnuteľnosť premiéra nie je veľkým prekvapením, skôr naopak. Opozícia už Medgyessyho obvinila, že nepriznal celý majetok. "Nevidíme tam napríklad sumy, ktoré musel premiér dostať za predaj podielov v rôznych firmách, ktorých sa zbavil po nástupe na čelo novej vlády," tvrdí poslanec Orbánovho FIDESZ-u Róbert Répássy, a chce predložiť do parlamentu návrh na vyšetrenie nezrovnalostí.

Vládna strana, naopak, žiada vyšetrenie výrazného bohatstva bývalého premiéra Orbána, ktoré nadobudol počas funkčného obdobia. Majetok Orbána a jeho manželky Anikó Lévaiovej vzrástol podľa informácií médií iba v poslednom roku najmenej o 50 mil. forintov (asi 10 mil. Sk). Jednak tým, že starý byt vymenili za vilu v najdrahšej štvrti Budapešti, navyše sa Orbánova manželka pustila do nákupu poľnohospodárskej pôdy. Lévaiová napríklad v poslednom roku v Orbánovej rodnej obci kúpila jeden dom a ďalších deväť pozemkov s celkovou rozlohou 50 hektárov. Navyše od podnikateľa, ktorý počas vlády jej manžela veľmi výhodne na dlh sprivatizoval veľký štátny majetok. Orbánovci v decembri minulého roka rozšírili svoj vinohrad v najslávnejšom vinárskom kraji, v Tokaji, kde už vlastnia 84-tisíc štvorcových metrov viníc a ďalšie, presne neurčené majetky. "Skúmaním Medgyessyho majetku sa politici FIDESZ-u iba snažia odpútať pozornosť od bohatstva Orbánovcov," tvrdí poslanec vládnej MSZP Gergely Arató, ktorý pre zmenu do parlamentu predložil návrh na zriadenie výboru na vyšetrenie majetkových pomerov bývalého premiéra.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 23:27