StoryEditor

Južná Kórea dúfa, že summit pomôže odzbrojiť Severnú Kóreu

15.08.2007, 11:39
Autor:
SITASITA
Južná Kórea v stredu vyhlásila, že nadchádzajúci spoločný summit so Severnou Kóreou urýchli medzinárodné úsilie o ukončenie jadrového programu Pchjongjangu.

Juhokórejský prezident Ro Mu-Hjon pri príležitosti výročia oslobodenia Kórey spod koloniálnej nadvlády Japonska povedal, že šesťstranné rozhovory Severnej Kórey sú spolu s medzikórejským dialógom zjednoteným úsilím o jadrové odzbrojenie Pchjongjangu.
Prezident ďalej uviedol, že jeho stretnutie so severokórejským vodcom Kimom Čong-ilom, ktoré sa uskutoční v dňoch 28. až 30. augusta, "je príležitosťou na normalizáciu vzťahov medzi oboma kórejskými štátmi, ktoré sú zaťažené existenciou jadrového programu na severe". Zároveň dodal, že stretnutie hláv oboch štátov "ďalej prispeje k posilneniu mieru a stability na Kórejskom polostrove a zároveň podporí prosperitu".
Summit medzi oboma štátmi, ktoré sú od konfliktu v rokoch 1950-1953 technicky stále vo vojne, bude len druhým v poradí. Prvý summit v roku 2000 podnietil vzájomnú hospodársku spoluprácu a výmenu obyvateľstva medzi severom a juhom.
Pchjongjang sa zaviazal ukončiť svoj jadrový program výmenou za energetickú pomoc, bezpečnostné záruky a diplomatické ústupky. Severná Kórea už splnila prvú fázu, v ktorej uzavrela svoj jadrový reaktor v Jongbjone a pozvala do krajiny jadrových inšpektorov OSN výmenou za 50 tisíc ton paliva z celkového objemu milión ton po splnení druhej fázy.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 16:16