StoryEditor

Výbuch v autobuse zabil osem ľudí

31.10.2007, 09:42
Fotogaléria | V ruskom meste Togliatti došlo k výbuchu nastraženej bomby. Explózia zabila osem ľudí, ďalších 40 je zranených. Guvernér juhuruskej provincie Samara uviedol, že výbuch vyšetrujú ako teroristický útok. Nálož mala údajne silu jedného kilogramu TNT.

Podľa agentúry Interfax, ktorá sa odvoláva na vyšetrovateľov, výbušnina bola podľa všetkého pripevnená na vojnkajšej časti podvozku vozidla. Záchranári ozmámili, že do nemocnice previezli dvadsať ľudí, ktorí cestovali v aubobuse. Stav dvoch z nich je veľmi vážny. Výbuch silnej nálože rozbil okná okolitých domoch. Explózia nastala na frekventovanej križovatke neďaleko autobusovej zastávky počas rannej dopravnej špičky.
Ruské ministerstvo vnútra oznámilo, že miestnym vyšetrovateľom budú pomáhať experti z Moskvy, ktorí už odcestovali na miesto nešťastia. Podľa agentúry ITAR-TASS kriminalisti pátrajú po možných vytipovaných organizátoroch a samotných vykonávateľov teroristického útoku. Nie je stále vylúčené, že bombu do autobusu priniesol niektorí z cestujúcich. Mesto Togliatti leží na rieke Volga v Samarskej oblasti, ktorá leží viac ako 1000 kilometrov juhozápadne od Moskvy.
Najnovší výbuch autobusu je už druhým v Rusku v priebehu týždňa. Pri explózii v nepokojnej provincii Dagestan 23. októbra zahynula jedna osoba a päť ďalších bolo zranených. Teroristické násilie v Rusku sa sústreďuje predovšetkým v kaukazskom regióne na juhu krajiny. Provincii Samara sa však doteraz vyhýbalo. Mesto Togliatti je známe ako centrum automobilového  priemyslu, no zároveň v ňom prekvitá organizovaný zločin a násilné vyrovnávanie si účtov medzi znepriatelenými zločineckými organizáciami .


Sanitka prichádza na miesto výbuchu bomby 31. októbra 2007 v ruskom meste Togliatti. Pri výbuchu bomby, ktorá explodovala v skorých ranných hodinách v autobuse na mestskej križovatke, zahynulo 8 ľudí a ďalších 48 sa zranilo.
Autobus po výbuchu bomby 31. októbra 2007 v ruskom meste Togliatti. Pri výbuchu bomby, ktorá explodovala v skorých ranných hodinách v autobuse na mestskej križovatke, zahynulo 8 ľudí a ďalších 48 sa zranilo.
Na snímke z lelevízie zdravotník poskytuje prvú pomoc zraneným po výbuchu bomby 31. októbra 2007 v ruskom meste Togliatti. Pri výbuchu bomby, ktorá explodovala v skorých ranných hodinách v autobuse na mestskej križovatke, zahynulo 8 ľudí a ďalších 48 sa zranilo. Snímky TASR/AP

 

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
17. jún 2024 15:52