StoryEditor

Endeavour poletí

08.08.2007, 00:00
Autor:
ČTKČTK
Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír schválil štart raketoplánu Endeavour k Medzinárodnej vesmírnej stanici. Odletieť by mal dnes z Kennedyho vesmírneho strediska na Floride o 18.36 miestneho času.

Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír schválil štart raketoplánu Endeavour k Medzinárodnej vesmírnej stanici. Odletieť by mal dnes z Kennedyho vesmírneho strediska na Floride o 18.36 miestneho času. Meteorológovia predpokladajú sedemdesiatpercentnú šancu dobrého počasia pre štart.
Misia je plánovaná na 11 dní. Sedemčlenná posádka by mala stráviť sedem dní priamo na medzinárodnej stanici. Kozmonauti pripravujú tri výstupy do voľného priestoru, kedy by mali inštalovať ďalší nový nosník stanice a nahradiť poškodený gyroskop nutný na udržiavanie správnej polohy na obežnej dráhe. Tiež ich čaká niekoľko úloh, ktoré je nevyhnutné urobiť pred príletom laboratórií stavaných v Európe a v Japonsku.
V posádke, ktorú tvorí päť mužov a dve ženy, je aj bývalá učiteľka základnej školy z Idaha Barbara Morganová. Tá prešla výcvikom už v 80. rokoch ako náhradníčka stredoškolskej profesorky Christy McAuliffeovej, ktorá s ďalšími šiestim kolegami zomrela 73 sekúnd po štarte v raketopláne Challenger v januári 1986.
Úlohou Morganovej počas letu bude riadiť činnosť robotickej paže raketoplánu a dohľad nad prekladaním 2 268 kilogramov materiálu medzi vesmírnou stanicou a plavidlom.
Endeavour nebol v kozme takmer päť rokov. Podstúpil niekoľko kontrol a zdokonalení, ale i tak sa nevyhol technickým problémom. Týždeň pred štartom odborníci riešili únik vzduchu v kabíne posádky a chybu termostatu.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 04:47