StoryEditor

Na Slovensku je zlých osem menšinových zákonov

10.07.2007, 16:39
Autor:
SITASITA

Europoslanec Árpád Duka-Zólyomi v utorok kritizoval platné slovenské zákony o menšinách a ich jazykoch. "Treba vymeniť osem zákonov tak, aby vyhovovali európskym normám," uviedol pre agentúru SITA Duka-Zólyomi, ktorý v pondelok na pôde Európskeho parlamentu kritizoval ministerstvo kultúry za postup voči denníku Új Szó, ktorý použil na označenie Bratislavy maďarský výraz Pozsony. "Prezrel som si júnové vydania časopisu slovenských Nemcov Karpatten Blatte a jedenásťkrát sa v ich článkoch vyskytol výraz Pressburg. Zaujímavé, že im to nikto nevyčítal," spresnil poslanec.
Podľa Duku-Zólyomiho dochádza na Slovensku k postupnému zmenšovaniu priestoru pre práva národnostných menších. "Smer síce pred voľbami hovoril, že v tejto otázke ostane po voľbách status quo, no pozorujeme nenápadné zmeny," pokračoval poslanec.
Podľa neho za predchádzajúcich vlád nedochádzalo k významnému potláčaniu práv menšín, no údajný útok na Hedvigu Malinovú a spor ministerstva s denníkom Új Szó nasvedčujú, že dochádza k zmene atmosféry.
Poslanec zároveň priznal, že problém zákonov pre menšiny neriešila ani predchádzajúca vláda. "Nebola ochota ani vtedy a teraz už vôbec nie," uzatvoril Duka-Zólyomi.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
03. máj 2024 22:50