StoryEditor

Víza do USA. Brzdia nás už len percentá

13.03.2008, 23:00
Autor:
Pavel AchsPavel Achs
Slovensko finišuje s prípravou textu dôležitého dokumentu, ktorý by nám mal otvoriť cestu do USA bez víz už na jeseň tohto roka. Naša diplomacia "doťahuje" posledné detaily tak, aby nám dohodla čo najlepšie podmienky.

Premiér Robert Fico včera pred summitom EÚ v Bruseli povedal, že Slovensko by mohlo podpísať memorandum so Spojenými štátmi začiatkom budúceho týždňa. Podpísať by ho mal minister vnútra Robert Kaliňák, ktorý počas víkendu odlieta do USA. "Musím povedať za slovenskú stranu, že naozaj nie sme ďaleko od samotného podpisu," povedala pre HN štátna tajomníčka ministerstva zahraničných vecí Diana Štrofová, ktorá sa podieľala na rokovaní s Američanmi o zrušení víz pre Slovákov.
Memorandom nám Američania zazvonia do finálového kola, v cieli ktorého bude bezvízové cestovanie za Atlantik. Po podpise dokumentu ešte musíme podpísať kľúčové dohody, obsahujúce konkrétne body dohody. Hneď na začiatku apríla by do Bratislavy mal prísť vysokopostavený predstaviteľ amerického ministerstva pre vnútornú bezpečnosť. "Následne v júni sem pricestuje delegácia expertov, s ktorou prejdeme proces zavedenia bezvízového režimu. Koncom septembra by mala byť vypracovaná hodnotiaca správa. A potom už samotné finále," uviedla Štrofová.

Nespĺňame len percentá
Naše memorandum sa nebude zásadne odlišovať od tých, ktoré už podpísalo Česko, Lotyšsko či Estónsko. "Zásadné rozdiely nebudú. Ten základ je presne daný a vychádza zo zákona, ktorý USA prijali," vysvetlila Štrofová. V dokumente by sa tak mali objaviť podmienky, ktoré musíme splniť pre zrušenie víz. Medzi ne patrí napríklad vydávanie biometrických pasov, výmena informácií o teroristoch či osobách podozrivých z terorizmu a o boji s terorizmom. Dôležitou podmienkou je výmena dát o cestujúcich v leteckej doprave, či sprístupnenie údajov o stratených alebo ukradnutých pasoch.
Pre Slovensko je však najdôležitejšie percento odmietnutých žiadostí o víza, ktoré podľa amerického zákona nesmie byť vyššie ako desať percent. To zatiaľ nespĺňame. Podľa americkej strany sa pohybujeme okolo 12 percent. Rozhodujúcim tak bude koniec septembra, keď budú Spojené štáty vyhodnocovať svoj fiškálny rok. "Zatiaľ nespĺňame len tie percentá. Ostatné veci neboli počas rokovania také sporné, že by sme v nich nevedeli nájsť kompromis," uviedla Štrofová.

Spor s EÚ
Doteraz najväčším sporným bodom medzi jednotlivými členskými štátmi EÚ, ktoré sa snažia o bezvízový režim, a Bruselom je poskytovanie údajov o cestujúcich do USA v leteckej doprave. EÚ sa obáva, aby v dvojstranných rokovaniach krajiny nesľúbili, že budú poskytovať viac údajov, ako stanovuje platná zmluva medzi úniou a USA. Spor vyvolalo v Bruseli Česko, ktoré ako prvé podpísalo s Washingtonom memorandum o porozumení. "Zatiaľ nie sú stanovené žiadne konkrétne údaje, ktoré sa budú poskytovať Američanom. Je to na rokovaní medzi českou a americkou stranou," povedal pre HN hovorca českého ministerstva vnútra Vladimír Řepka.
Naša diplomacia v tomto nevidí problém a nechce ísť proti Bruselu. Naše memorandum by tak malo zohľadňovať takzvané "červené čiary" Európskej únie, najmä čo sa týka výmeny dát o cestujúcich. Veľvyslanci krajín únie začiatkom týždňa stanovili, že štáty by nemali poskytovať viac údajov, ako určuje súčasná dohoda medzi EÚ a USA. Ide najmä o mená, adresy, informácie o kreditných kartách, e-mailoch, telefónnych číslach, rezerváciách hotelov či áut.
Memorandá o porozumení podpísalo s Washingtonom okrem Česka už aj Lotyšsko a Estónsko. Očakáva sa, že okrem nás tak urobí čoskoro aj Maďarsko a Litva.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 07:09