StoryEditor

Panama. Útek pred Chávezom

20.11.2007, 23:00
Autor:
ČTKČTK

Čoraz viac bohatých Venezuelčanov nachádza útočisko pred autoritatívnym režimom prezidenta Huga Cháveza v Paname. Obávajú sa, že ich prezidentovi Hugovi Chávezovi sa podarí získať doživotný mandát a urobiť z Venezuely druhú komunistickú Kubu.
Čo sa týka počtu venezuelských emigrantov, začína Panama konkurovať americkému Miami. Do stredoamerickej Panamy ich láka rastúca ekonomika a podobná karibská kultúra ako v ich krajine. Medzi Venezuelčanmi panujú tiež obavy, že blízky spojenec kubánskeho vodcu Fidela Castra presadí podľa vzoru Kuby systém jednej strany a tvrdo obmedzí osobné slobody.
"Milujem Venezuelu. Som šťastná, že som sa narodila v krajine, ktorá má všetko, je tu však jedna dôležitá vec, ktorá sa volá sloboda," hovorí Maria Alejandra Chacónová, ktorá v domovine pracovala ako novinárka. Za posledný rok sa v Paname usadilo asi 15-tisíc imigrantov. Ostrieľaní usadlíci už dokonca pomáhajú novým nájsť bývanie. Majiteľa jednej z reštaurácií Freddyho Márqueza do Panamy prilákalo aj podnikateľské prostredie, v ktorom mu úradníci nehádžu polená do cesty. "Je to tu ako venezuelské mesto. V Miami sú ľudia trochu chladnejší," vysvetľuje 32--ročný Márquez.
Mnohí Venezuelčania prichádzajú do Panamy ako turisti, ale nakoniec tu zapustia korene. Aj pre Panamu bol príliv bohatých z Venezuely prínosom -- zapríčil boom v obchode s realitami, čo sa odrazilo aj v tempe ekonomického rastu.
Obchodník s realitami Jorge Blaisdell predáva 500 domov na predmestiach hlavného mesta. Reklamu vo veľkom šíri práve vo Venezuele. "Asi 80 percent našich klientov sú cudzinci a 75 percent sú Venezuelčania," hovorí Blaisdell.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 06:10