StoryEditor

Kontroverzný Čunek skončil

01.06.2009, 00:00
Autor:
magmag

Kariéra kontroverzného Jiřího Čunka vo vysokej politike sa končí. Vyšachovala ho z nej jeho vlastná strana KDÚ-ČSL, ktorá si za predsedu zvolila staronového lídra Cyrila Svobodu. "Ľudovci sa mali toho človeka zbaviť už oveľa skôr," povedal pre HN politológ Bohumil Doležal. "V českej ponovembrovej politike nebol okrem neho žiadny politik, ktorý by toľko ublížil svojim spojencom a tak veľmi pomohol svojim protivníkom."

Potopili ho kauzy
Jiří Čunek bol predsedom strany tri roky, počas ktorých ju dostal až na hranicu zvoliteľnosti. Nádeje ľudovcov sa preto teraz upínajú k novému vedeniu. Nemajú však veľa času, predčasné voľby budú už na jeseň tohto roku. "Budú radi, ak sa vôbec dostanú do parlamentu. Rozhodne je to ale pravdepodobnejšie na čele so Svobodom ako s Čunkom," uviedol Doležal. Voličom KDÚ-ČSL bezpochyby najviac prekážali kauzy bývalého predsedu strany, ktorých rozhodne nebolo málo. Ako minister pre miestny rozvoj musel čeliť obvineniu zo sexuálneho zneužívania, ale aj rasistického zaobchádzania s Rómami či brania úplatkov. Osudným sa mu však stalo až zistenie, že v čase dokázateľného materiálneho zabezpečenia pred desiatimi rokmi poberal sociálne dávky. Napriek tomu sa však po troch mesiacoch, vo februári 2008, na post ministra vrátil.

Čunek bol posledným výrazným predstaviteľom konzervatívneho krídla strany. Po ohlásení víťazstva Cyrila Svobodu ohlásil odchod z KDÚ-ČSL bývalý predseda a minister financií v Topolánkovej vláde Miroslav Kalousek. Jeho rozhodnutie však nesúviselo so zvolením Svobodu, založenie nového subjektu avizoval už skôr.

Neľahké úlohy nového predsedu
Na ramenách staronového predsedu Cyrila Svobodu je teraz opätovné vybudovanie dôvery strany u voličov, s čím je spojené aj jej zjednotenie. "Je mi jasné, že nie všetci sú spokojní s výsledkom," vyhlásil záverečnom prejave nový predseda. "Sme tu však pre všetkých, stojím o kľúčovú podporu váš všetkých, pretože iba tak môžeme byť silní." Vo finálnom hlasovaní porazil protikandidáta Jana Březinu v pomere 157 k 127 hlasov. "Svoboda bol jediný známy politik KDÚ-ČSL s istou autoritou, predstaviteľ skôr sociálneho krídla strany. Neprekvapuje ma, že to vyhral práve on," povedal politológ Doležal.

Práve sociálna orientácia Cyrila Svobodu by však pre pravicovú KDÚ-ČSL mohla byť problémom. Svoboda o post vtedajšieho predsedu strany v roku 2003 prišiel aj pre prílišné ustupovanie sociálnym demokratom, s ktorými bol vo vláde. Jedným z prvých rozhodnutí, ktoré musí Svoboda v čele strany urobiť, je podpora dočasnej vlády Jana Fischera. Stanovisko KDÚ-ČSL však nebude až také zásadné - najväčšie parlamentné strany, ODS aj ČSSD - sa totiž rozhodli dôveru vláde vyjadriť.

Jiří Čunek po tom, čo neobhájil predsednícky post, zostáva aspoň v širšom vedení strany. Delegáti ho zvolili do Celoštátneho výboru KDÚ-ČSL. Ešte viac hlasov ako on získala Věra Luxová, vdova po niekdajšom predsedovi strany.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
01. máj 2024 20:58