StoryEditor

Gül prezident? Islamizácia nehrozí

21.08.2007, 00:00
Po masových demonštráciách, predčasných parlamentných voľbách aj zmrazených prístupových rokovaniach by sa Turecko opäť mohlo ocitnúť na strmej ceste do EÚ.

Aj tento smer sľubuje krajine nádejný nový prezident krajiny Abdulláh Gül, ktorý vo včerajšom prvom kole prezidentských volieb získal najviac hlasov poslancov.
Kandidát vládnej Strany spravodlivosti a rozvoja len pred štyrmi mesiacmi vyvolal v Turecku politickú krízu vedúcu k predčasným voľbám. Pre Turkov bolo neprijateľné jeho islamistické pozadie. Dnes už pravdepodobné zvolenie ministra zahraničných vecí do čela štátu neberú ako pokus o islamizáciu krajiny, ktorá sa hlási k sekulárnej tradícii.
"S Gülom ako prezidentom budú niektoré kontroverzné zákony ľahšie prechádzať, ale či to strana Rozvoja a spravodlivosti využije na islamizáciu, to asi nie. Je to strana, ktorá sa najviac snaží dostať Turecko do EÚ, a pokiaľ by krajina mala smerovať k výraznej politickej islamizácii, bolo by to proti cieľom Turecka ako člena EÚ," povedal pre HN český analytik Michal Thim.
Podľa analytika by Západ Güla ako prezidenta vítal. Spolu s premiérom Recepom Tayyipom Erdoganom ich Brusel považuje za najproeurópskejších z tureckých strán. "Krajinu najviac priblížili k európskym štandardom." K víťazstvu Gülovi chýbalo len 26 hlasov v 550-člennom parlamente.
Proti islamu aj armáde
Kandidatúra 56-ročného exislamistu vyvolala v apríli a máji v krajine silnú vlnu protestov, ktoré viedli k predčasným voľbám. Veľká časť verejnosti i armáda majú obavy, že pokiaľ sa AKP zmocní všetkých dôležitých mocenských pozícií, príde Turecko o svoj sekulárny charakter. Drvivé víťazstvo Strany spravodlivosti a rozvoja na čele s Erdoganom však dalo strane odvahu nominovať Güla za prezidenta napriek nesúhlasu laického tábora a armády. Strana ubezpečovala, že jeho víťazstvom potvrdí, že krajine vládnu politici, a nie armáda. "Ten argument opozície, že AKP nereprezentovala taký podiel voličov, po víťazstve strany padol. Na transparentoch stálo, nie islamizácia, ale aj nie vojenské prevraty," dodal analytik. Pred desiatimi rokmi generáli neváhali zvrhnúť vládu, v ktorej bol Gül štátnym ministrom, lebo ju považovali za príliš islamistickú. Dnes hovorí, že jeho strana sa s islamistickou minulosťou definitívne rozišla. "Budem rešpešpektovať základné princípy republiky - oddelenie náboženstva od štátu," sľúbil včera šéf diplomacie.
Turkov hnevá šatka
Už podľa pozorovateľov mal Gül malé šance na zvolenie hneď v prvom kole. Jeho strana Spravodlivosti a rozvoja totiž nemá potrebné dve tretiny hlasov. Víťazstvo mu však predpovedali v treťom kole, ktoré je koncom septembra - vtedy bude stačiť absolútna väčšina hlasov. AKP má teraz v parlamente 340 hlasov.
Časť politickej opozície vrátane Ľudovej republikánskej strany už oznámila, že bude voľby bojkotovať, ako to urobila na jar. Gül avizoval, že chce bojovať za vstup krajiny do EÚ. Tureckú verejnosť provokuje aj moslimská šatka, ktorej sa Gülova žena nechce vzdať ani v prezidentských kruhoch. Gül je však aj v zahraničí rešpektovaný diplomat, ktorý ako minister zahraničných vecí stál pri začiatkoch prístupových rokovaní s EÚ. Podľa niektorých analytikov bude teraz na ťahu aj samotná EÚ, ktorá prístupové rokovania s Tureckom v minulosti na čas zmrazila.

01 - Modified: 2003-06-06 07:59:55 - Feat.: 0 - Title: Nezamestnanosť nižšia ako 15 percent 02 - Modified: 2003-06-06 08:02:27 - Feat.: 0 - Title: Exportéri by uvítali nižšie sadzby
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 04:40