StoryEditor

McCain sa súperom vzďaľuje

06.02.2008, 23:00
Autor:
Pavel AchsPavel Achs

Na rozdiel od demokratov v tábore republikánov sa po superutorku "vyjasnieva". Čoraz väčší odstup od svojich rivalov získava arizonský senátor John McCain. Ako víťaz vyšiel z dvoch kľúčových súbojov: v Kalifornii porazil mormóna Mitta Romneyho a presvedčivo získal prvenstvo v New Yorku. K tomu mu zrejme najviac pomohla podpora obľúbeného bývalého starostu New Yorku Rudolpha Giulianiho po tom, čo pred týždňom odstúpil z boja.
Romney ani ďalší republikánsky kandidát Mike Huckabee zatiaľ z prezidentských volieb nemienia odstúpiť. V situácii, keď McCain nemá ešte "vo vrecku" väčšinu štátov, sa tak republikánsky zápas o Biely dom nekončí.

Viac ako mierny favorit
McCaina zrejme pripravili o víťazstvo v niekoľkých štátoch prekvapivo dobré výsledky konzervatívca Huckabeeho. Na druhej strane však odobral hlasy najväčšiemu McCainovmu súperovi Romneymu. Huckabee navzdory finančným problémom svojej kampane a predvolebným špekuláciám, že stráca dych, zvíťazil v piatich štátoch.
Huckabeeho nečakaný a úspešný návrat na scénu tak urobil z Romneyho kandidáta, ktorý počas superutorka stratil najviac. "McCain je už viac ako len mierny favorit. Na rozdiel od demokratického tábora, kde to je otvorené a môže sa stať čokoľvek," uviedol pre HN analytik Pavel Přikryl.

Zápas o nezávislých voličov
Súčet hlasov pre Huckabeeho a McCaina, ktorí sa vyhlasujú za nositeľov kresťansko-konzervatívnych hodnôt, prevyšuje počet hlasov pre arizonského senátora. Z toho vyplýva, že McCain musí v ďalšom zápase zabojovať o podporu jadra strany.
Jeho umiernené postoje napríklad voči imigrantom, súhlas s aktívnymi krokmi proti globálnemu otepľovaniu a schopnosť spolupracovať s politickými oponentmi ho však robia veľmi "vhodným" človekom pre konzervatívne zmýšľajúcich a nezávislých voličov. Z tohto pohľadu je taktiež podľa prieskumov jediným republikánskym kandidátom, ktorý by bol schopný obstáť v novembrovom súboji o Biely dom.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 21:00