Reuters
StoryEditor

Podnesterskom otriasla séria výbuchov. Moldavsko sa bojí zatiahnutia do vojny

26.04.2022, 11:45
Autor:
TASRTASR
K výbuchom došlo pár dní potom, ako Moskva avizovala svoj cieľ vytvoriť spojnicu medzi Ruskom a odštiepeneckou časťou Moldavska.

Dve explózie dnes ráno vyradili z prevádzky dvojicu rozhlasových vysielačov v Podnestersku. Informovalo o tom ministerstvo vnútra tohto proruského separatistického štátneho útvaru na území Moldavska.

Podnesterská bezpečnostná rada podľa agentúry TASS následne oznámila, že terčom "teroristického útoku" sa stala tiež vojenská jednotka blízko hlavného mesta Tiraspolu.

Moldavská prezidentka Maia Sanduová dnes podľa agentúry Reuters na bezpečnostnej rade štátu oznámila, že za incidentmi stoja podnesterské "provojnové frakcie" a že útoky sú pokusom o vyostrenie napätia. V Moldavsku panujú obavy, že by sa na jeho území mohla preniesť vojna na Ukrajine.

"Skoro ráno 26. apríla otriasli obcou Maiac (Majak) v okrese Grigoriopol dve explózie: prvá o 6:40 h a druhá o 7:05 h. Na miesto boli okamžite vyslané bezpečnostné zložky a záchranná služba," uviedlo na komunikačnej platforme Telegram podnesterské ministerstvo vnútra.

Dodalo, že pri incidente nebol nikto zranený. Zo sprievodných snímok je zrejmé, že obe antény sú zničené.

Rumunský server Digi24 s odvolaním sa na oznámenie podnesterského ministerstva vnútra uviedol, že obe 100 metrov vysoké antény vysielali v tomto regióne a priľahlých územiach rozhlasové stanice z Ruskej federácie.

Výbuchy druhý deň za sebou

Incident prichádza deň po tom, ako ministerstvom štátnej bezpečnosti v Podnestersku otriasla séria výbuchov. Tamojšie ministerstvo vnútra podľa televízie TSV oznámilo, že neznámi útočníci na budovu v Tiraspolu strieľali z granátometov.

Bezpečnostná rada Podnesterska dnes podľa TASS uviedla, že v pondelok a dnes boli na území neuznanej republiky vykonané celkovo tri "teroristické útoky".

Okrem pondelkovej streľby na budovu ministerstva bezpečnosti a dnešného zničenia vysielačov bola terčom útoku tiež vojenská jednotka pri obci Parcani (Parkany), uviedla dnes bez bližších detailov tlačová služba podnesterského prezidenta Vadima Krasnoselského.

Členovia rady zároveň zvýšili stupeň teroristického nebezpečenstva na kritický, čo predpokladá posilnenie bezpečnostných opatrení v tomto regióne.

Obavy zo zatiahnutia do vojny

Moldavská prezidentka Sanduová na bezpečnostnej rade štátu, ktorá bola zvolaná pre incidenty z posledných dvoch dní, povedala, že Moldavsko urobí všetko, aby predišlo vyostreniu napätia.

Uviedla, že vedenie krajiny je otvorené dialógu, aby sa problémy v Podnestersku vyriešili. Dodala, že rokovania s Kremľom o útokoch zatiaľ neplánuje.

Aj Kyjev sa obáva, že by Podnestersko mohlo zohrať úlohu vo vojne na Ukrajine a že sa ruské sily chystajú územie neuznávanej proruskej republiky používať na podnikanie ďalších útokov.

Ruský generálmajor Rustam Minnekajev minulý týždeň povedal, že v súčasnej fáze invázie sa ruské sily budú snažiť získať kontrolu nad východnou aj južnou časťou Ukrajiny, čo im umožní získať s Podnesterskom pozemné spojenie.

Námestník ruského ministra zahraničných vecí Andrej Rudenko však podľa agentúry Interfax vyjadril nad posledným vývojom v Podnestersku znepokojenie a povedal, že Moskva by sa podľa neho rada vyhla scenáru, kedy by tento región bol vtiahnutý do diania na Ukrajine.

Hovorca Pentagonu John Kirby uviedol, že Spojené štáty situáciu v Moldavsku sledujú, na bližší komentár k výbuchom v Podnestersku je ale príliš skoro, uviedol denník The Washington Post.

Podnestersko

Prevažne ruskojazyčný pás územia na ľavom brehu rieky Dnester so zhruba pol miliónom obyvateľov sa odtrhol od Moldavska v roku 1990 v obavách zo zjednotenia Moldavska s etnicky a jazykovo spriazneným Rumunskom.

Od mierovej dohody z roku 1992, ktorá ukončila boje medzi Moskvou podporovanými separatistami a vládnymi vojskami, tam Rusko udržiava vojenský zbor, ktorý pozostáva zo zhruba 1 500 vojakov. Samotné Podnestersko podľa niektorých odhadov teraz disponuje zhruba 7 500 vojakmi.

Armáda Moldavska potom činí približne 5 000 až 7 500 aktívnych vojakov a asi 65 000 až 70 000 záložníkov.

01 - Modified: 2022-03-22 18:54:01 - Feat.: 0 - Title: Moldavsko je v hlbokej kríze: Krajine hrozí zrútenie a vážne sa obáva ruskej invázie 02 - Modified: 2022-03-25 12:47:30 - Feat.: 0 - Title: Malá krajina s odtrhnutým regiónom, ktorá chce patriť do Európskej únie. Prečo Moldavsko nemá more? 03 - Modified: 2022-04-22 10:12:40 - Feat.: 0 - Title: Zverejnil Lukašenko omylom plány invázie na Ukrajinu? Mapa naznačuje aj vpád do Moldavska 04 - Modified: 2022-04-26 13:40:59 - Feat.: 0 - Title: V čom má Paríž problém so strednou a východnou Európou?
01 - Modified: 2024-04-25 10:55:46 - Feat.: - Title: Hrozba pre letiská a sklady. Rakety ATACMS sú kľúčové, ale Rusi sa mohli pripraviť, myslia si analytici 02 - Modified: 2024-04-25 10:35:09 - Feat.: - Title: Čína údajne poskytuje prístav pre ruskú loď spájanú s dodávkami zbraní z KĽDR 03 - Modified: 2024-04-25 10:18:58 - Feat.: - Title: Ruka na plyne, v druhej kalašnikov. Rusi začali útočiť na motorkách 04 - Modified: 2024-04-25 08:26:11 - Feat.: - Title: Ruské úrady v rámci korupčnej kauzy na ministerstve obrany zadržali tretieho muža 05 - Modified: 2024-04-25 07:02:05 - Feat.: - Title: Ruský útok poškodil infraštruktúru v Čerkaskej oblasti, zranil šesť osôb
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 13:22