StoryEditor

Imigranti stratili nádej. Čaká ich odsun

24.06.2008, 00:00

Tak ako mnohí iní, aj Mina Hamidouniová prišla pred rokmi do Francúzska s nádejou na lepší život. Stala sa z nej úspešná študentka na univerzite v Rennes, zaradila sa do spoločnosti, no len čo si zvykla, musí odísť. Nespĺňa totiž nové pravidlá politiky deportácie -- v rodisku na súostroví Komory jej vystavili papiere, ktoré sú vraj falošné. Je to len jedna z desiatok tisíc imigrantov "bez papierov", ktorí by podľa nových pravidiel kabinetu prezidenta Nicolasa Sarkozyho mali tento rok krajinu opustiť. Tento rok by to malo byť až 26-tisíc prisťahovalcov.
No rozhorčení imigranti sa búria. Ich protesty sprevádza čoraz častejšie násilie. Najnovšie tí, ktorí čakali na deportáciu z krajiny, podpálili v noci na pondelok dve budovy strediska pre zadržiavaných na predmestí Paríža. Dvadsať z nich museli hospitalizovať pre otravu dymom. Skupina imigrantov takto protestovala proti smrti 41-ročného Tunisana, ktorý zadržiavanie neprežil. "To, čo sa tam stalo, sa dalo predvídať. Prípady pokusov o samovraždy tam nie sú ojedinelé. Tieto centrá sú preľudnené a zadržiavaní sú bez nádeje," povedal pre HN riaditeľ organizácie na ochranu imigrantov France terre d´Asile Pierre Henry.

Francúzsko má problém
Smrť Tunisana vyšetruje polícia -- podľa oficiálnej správy zomrel na infarkt. Francúzske organizácie na ochranu ľudských práv to však vidia inak. Čoraz viac vláde vyčítajú, že prípady smrti súvisia so zlými podmienkami v centrách, ktoré doslova "praskajú vo švíkoch". "Žiadali sme, aby vznikla komisia v parlamente, ktorá by informovala o tom, čo sa tam deje. Trvalo to štyri mesiace, kým vznikla. Situácia je naozaj vážna, pretože sa podmienky zhoršujú. Mnohí sú tam naozaj veľmi dlho," dodal Henry.
Polícia však trvá na tom, že zadržaním Tunisana neporušila žiaden zákon, pretože o jeho odchode domov rozhodol súd v Paríži. Vo Francúzsku sa údajne dopustil niekoľkých priestupkov vrátane znásilnenia.

Imigranti musia preč
Podľa plánu by sa mala vláda tento rok zbaviť 26-tisíc prisťahovalcov. Minulý rok to malo byť o tisíc menej, no tento cieľ sa jej nepodarilo splniť. Francúzsko má pritom dlhodobo problém s ilegálnymi prisťahovalcami, ktorí žijú v najchudobnejších štvrtiach na periférii veľkých miest. Dochádza tam často k násilným konfliktom medzi potomkami imigrantov a políciou. V polovici tohto mesiaca zhorelo 60 áut pri násilných zrážkach na severovýchode Francúzska.
Nepokoje sa začali, keď v jednej z parížskych štvrtí zastrelili mladého muža. Päťdesiat mladíkov s bejzbalovými palicami začalo prenasledovať vraha. Ku konfliktu došlo, keď sa polícia snažila zamedziť lynčovaniu páchateľa.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 05:30