StoryEditor

Amerika udrie na Kurdov

04.11.2007, 23:00
Autor:
ČTKČTK

Spojené štáty a Turecko zrejme predsa len nájdu spoločnú reč v otázke boja proti kurdským rebelom, ktorí z irackého územia útočia na Turecko. V snahe odradiť Ankaru od vojenskej invázie do severných častí Iraku Američania cez víkend prisľúbili, že budú tvrdo postupovať voči povstalcom v Strane kurdských pracujúcich, ktorí majú svoje základne na severe Iraku.

Pomoc sľubuje aj Irak
Predseda irackej vlády Núrí al--Malíkí v sobotu na medzinárodnej konferencii o Iraku v Istanbule ubezpečil, že jeho vláda prijme rázne opatrenia proti kurdským vzbúrencom. Podľa hovorcu vlády je Irak pripravený zatknúť a súdiť povstaleckých vodcov, prípadne proti ich jednotkám zasiahnuť aj vojensky. Iracký minister zahraničných vecí Hošjar Zabarí, ktorý je Kurd, v Istanbule prisľúbil viac kontrolných stanovíšť, zabavovania zásob a zatvárania kancelárií povstalcov na severe Iraku.
Ďalší vývoj v tejto záležitosti sa očakáva od dnešného stretnutia amerického prezidenta Georgea W. Busha s tureckým premiérom Recepom Tayyipom Erdoganom. Vo Washingtone budú hovoriť o spoločnom postupe voči Strane kurdských pracujúcich, ktorú Spojené štáty a Európska únia považujú za teroristickú organizáciu.

Turecko v boji nepoľaví
Kurdskí povstalci včera na severe Iraku prepustili osem tureckých vojakov, ktorých zajali pred dvoma týždňami počas tureckej invázie. Ankara v reakcii na tento krok zdôraznila, že povedie ďalej odhodlaný boj proti kurdským rebelom, a to v rovine politickej, diplomatickej, ekonomickej aj vojenskej.
Hovorkyňa Strany kurdských pracujúcich včera varovala, že ak turecká armáda zaútočí na základne separatistov v Iraku, kurdskí bojovníci uštedria Turkom tvrdú lekciu. "Bojujeme za oslobodenie kurdského národa, za svoju identitu a za svoj jazyk, za legitímne práva a sebaurčenie," vyhlásila hovorkyňa.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
05. máj 2024 22:18