StoryEditor

Podnikajte, ale neriskujte, radí čínsky Potkan

05.02.2008, 23:00

Najvhodnejšie obdobie na začatie podnikania, investovanie do dlhodobých projektov, ale bez zbytočného riskovania. To radia znalci čínskeho kalendára, podľa ktorého sa práve zajtra začína nový rok -- rok Potkana. Oslávi ho asi pätina obyvateľstva planéty.

Pri zrode bol Budha
Čína spolu s ďalšími východoázijskými krajinami oslavuje príchod nového roka dvakrát -- podľa gregoriánskeho aj podľa čínskeho kalendára. Čína bola kultúrnou kolískou celého Ďalekého východu. Okrem nej sa nový rok začína aj vo Vietname, v Thajsku, Kórei, Singapure.
"Oslavy čínskeho Nového roka sú však oveľa bohatšie, trvajú niekoľko dní," hovorí pre HN sinológ Vladimír Liščák. Chystajú sa ryžové koláčiky, nakupujú sa darčeky a milióny ľudí sa vracajú do rodných miest, aby si podľa tradície uctili svojich predkov. Na rodinný oltár rozmiestnia fotografie a lístočky s menami mŕtvych predkov, obetujú ovocie a pália vonné tyčinky. "Čínsky Nový rok sa nazýva aj Sviatkami jari, spolu s ním už oslavujú aj príchod jari," dodáva Liščák.
Čínsky kalendár sa považuje za najstarší kalendár v histórii ľudstva. Datuje sa od roku 2637 alebo 2636 pred naším letopočtom, keď ho zaviedol legendárny Žltý cisár -- Chuang Ti vymenovaním 12 zvierat za svojich strážcov. Podľa legendy stál pri zrode kalendára Budha, ktorý zvolal všetky živočíchy, aby sa s ním prišli rozlúčiť, než opustí Zem. Prišlo ich len 12 a za odmenu im Budha prisúdil vládu v poradí, v akom prišli.
Kalendár má v podstate 60-ročnú periodicitu. Počas nej sa päťkrát opakuje rok zvieraťa podľa poradia v zverokruhu. Cyklus sa kombinuje s päťročným cyklom, v ktorom sa striedajú elementy -- kov, voda, drevo, oheň a zem -- a navyše s dvojročným cyklom, keď sa strieda kladný a záporný princíp jin a jang. Nový rok je "kombináciou" potkana, zeme a prvku jang, čo potkanovi dodáva ešte väčšiu spoľahlivosť, pragmatickosť a dôveryhodnosť.

Zásoby na ďalšie roky
Rok Potkana sa považuje za rok hojnosti. Ponúka dobré vyhliadky a príležitosti. Býva však poznačený špekuláciami a výkyvmi v cenách tovaru i na burze. Vo svetovej ekonomike by sa mal podľa niektorých prognóz prejaviť všeobecný rozkvet. Je to vhodný čas na plánovanie dlhodobých investícií. "Teraz sa končí rok prasaťa. Bol to bezstarostný rok, rok blahobytu, plných válovov. Podľa charakteristík zvieraťa charakterizujú Číňania aj príslušný rok a zdá sa, že im to vychádza," vysvetlila sinologička Mária Čarnogurská.
Podľa nej je práve rok Potkana opakom. To, čo nám prinesie, by malo pomôcť prekonávať chudobnejšie roky, ktoré prídu po ňom. "Mal by to byť rok úspor, obnovenia zásob, nie bohémsky rok umeleckého hýrenia, ale racionálneho starania sa o to, aby sme mali na horšie časy, aby sme neprišli do situácie, keď nebude z čoho existovať."
Netreba sa teda spoliehať na náhody a zbytočne riskovať -- roku Potkana vládne chlad zimy a tma noci. Tých, ktorí totiž budú neuvážene špekulovať a preceňovať sa, môže čakať smutné účtovanie.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 13:20