StoryEditor

Bojovníčka so škvrnami na povesti

02.10.2007, 00:00
Autor:
Pavel AchsPavel Achs

Žena, ktorá sa stala jednou z najhlavnejších postáva takzvanej oranžovej revolúcie a ktorá na konci roku 2004 vyniesla Viktora Juščenka do prezidentského kresla. Na začiatku roka 2005 sa stala premiérkou, no v septembri toho istého roka ju Juščenko "zradil", keď ju odvolal pre údajný nedostatok "tímového ducha".
Skutočným dôvodom bola však podľa analytikov snaha Júlie Tymošenkovej spochybniť privatizáciu, čo znepokojilo zahraničných investorov. Jej povesť bojovníčky proti korupcii však zapôsobila na voličov aj v nedeľných parlamentných voľbách.
Charizmatická a krásna
Charizmatická a pôvabná Tymošenková sa preslávila počas "oranžovej revolúcie" svojím odhodlaním a radikálnym správaním, s akým presadzovala svoje ciele. Povesť bojovníčky ju sprevádza dodnes. Svoj "pušku" namierila hlavne na boj s korupciou a presadzuje prozápadné smerovanie Ukrajiny. Jej slovník na adresu Ruska sa však zmiernil a počas predvolebnej kampane navštevovala proruské regióny krajiny.
Pred minuloročnými parlamentnými voľbami sa už po niekoľkýkrát dala dohromady s Juščenkom a vyzeralo to, že sa opäť stane premiérkou. Vládu však napokon vytvorila proruská koalícia vedená Janukovyčom a Tymošenková odišla do opozície. Ak by teraz vyhrali "oranžové" strany, má zase šancu sadnúť si do premiérskeho kresla.
Ekonómka a podnikateľka
Júlia Tymošenková sa narodila 27. novembra 1960. V rodnom Dnepropetrovskom kraji vyštudovala ekonómiu a vrhla sa na podnikanie. V roku 1995 založila koncern Jednotné energetické systémy Ukrajiny a o rok neskôr už bola poslankyňou.
Z biznisu do politiky prešla definitívne v roku 1999, keď ju prezident Leonid Kučma vymenoval za vicepremiérku, ktorá bola zodpovedná za energetiku. Vo funkcii bola dva roky a potom sa stala jednou z lídrov opozície. "Plynárska princezná", ako Tymošenkovú prezývali kvôli jej podnikateľskej minulosti, si pokazila svoju povesť trestnými stíhaniami, všetky však napokon zastavili.
Manželstvo formalitou?
Tymošenková je vydatá a má dcéru Jevgeniju, ktorá študovala v Británii a vydala sa za bývalého britského rockového speváka obchodníka Seana Carru. Manžel Tymošenkovej Oleksander bol jedným z topmanažérov koncernu Jednotné energetické systémy Ukrajiny a taktiež jeho vyšetrovala prokuratúra. Ich manželstvo občas označujú za formalitu.
Sláva Tymošenkovej už dávno prekročila svet politiky. Povestné sa stalo jej elegantné obliekanie a tradičný účes ukrajinských dedinčaniek -- vrkoč obtočený okolo hlavy. "Nahodená" v značkových šatách napríklad v roku 2005 pózoval pre titulnú stránku ukrajinskej mutácie francúzskeho časopisu Elle.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
01. máj 2024 08:01