StoryEditor

Európa chce rozuzliť írsky pat

Európa sa ocitla pred ťažkou úlohou. Šéfovia 27 členských štátov EÚ sa v Bruseli pokúšajú postaviť na nohy Lisabonskú dohodu, ktorú v piatkovom referende zrazili na kolená írski voliči. Ak by sa európskej dvadsaťsedmičke nepodarilo z patovej situácie vykľučkovať, EÚ by sa pravdepodobne ocitla na úplnom začiatku svojho reformného úsilia.
Definitívnym K.O. pre Lisabonskú zmluvu, ktorá má nahradiť stroskotanú euroústavu, hrozia Česi. Šéf diplomacie našich západných susedov Karel Schwarzenberg pred summitom varoval, že Praha zmluvu schvaľovať vôbec nebude. "Rezolúciu vyzývajúcu na pokračovanie ratifikácie nepodporíme. Nemalo by to zmysel,“ zdôraznil český minister zahraničných vecí. Podobný názor má premiér Mirek Topolánek i jeden z najpresvedčenejších euroskeptikov, český prezident Václav Klaus.

 

 

Komentár HN
Česká ulička z Lisabonu

Poľskú rolu nezbedníka a rebela v Európskej únii teraz hrajú Česi. Íri svojím v zásade legitímnym "nie“ Lisabonu im pritom dokonale prihrali loptu s menom euroskepsa a Praha má tak ideálne alibi nechať zmluvu na ratifikačnom ľade.

Naši sú rozdelení
Slovensko v kľúčovej otázke, ktorá rozhodne o budúcej podobe starého kontinentu, jedným hlasom hovoriť nedokáže. Kým naša diplomacia tvrdí, že v ratifikácii treba jednoznačne pokračovať, premiér Robert Fico a prezident Ivan Gašparovič sa na zmluvu pozerajú oveľa skeptickejšie. A to aj napriek tomu, že náš parlament pohodlne odklepol Lisabonskú dohodu už v apríli.
Slovenské ministerstvo zahraničných vecí poslalo do Bruselu jasný odkaz, že Lisabonská dohoda nie je mŕtva. "Veríme, že táto zmluva je správna a má budúcnosť. Nikto nespochybňuje rozhodnutie Írov, ale je dôležité hľadať riešenie, aby sa aj v Írsku zmenila atmosféra,“ povedala pre HN štátna tajomníčka ministerstva zahraničných vecí Diana Štrofová.
Náš hlavný vyjednávač pre Lisabonskú zmluvu Pavol Hamžík pripúšťa, že riešením by mohli byť výnimky, ktoré by boli Íri ochotní akceptovať v nasledujúcom referende. Museli by to však byť len drobné ústupky. "Aj keď išlo o predchádzajúcu zmluvu z Nice, tak sa vo vzťahu k Dánsku našlo iné riešenie, ktoré znamenalo, že niektoré časti pre túto krajinu neplatili. Neboli to však podstatné časti zmluvy,“ dodal Hamžík. Podľa neho je však zatiaľ len špekuláciou hovoriť o výnimkách pre Írov.
Naši najvyšší ústavní činitelia sa však na ďalší osud dohody nepozerajú s optimizmom. "Ja akceptujem rozhodnutie, ktoré sa v Írsku stalo. Nie celkom si viem predstaviť, že by sa na Írsko pôsobilo s možnosťou určitých výnimiek. Nevidím totiž do budúcna zdravé fungovanie organizácie, založenej na výnimkách, pretože jedna výnimka by mohla zmeniť celý systém u tých ďalších,“ zdôraznil pre HN prezident Gašparovič.
Premiér Fico, ktorý na dvojdňovej schôdzke vedie slovenskú delegáciu, sa k zmluve takisto stavia opatrne. O Lisabonskej dohode sa už viackrát vyjadril skepticky. Po írskom referende vyhlásil, že Európa by sa mala zaoberať dôležitejšími vecami, napríklad zdražovaním potravín či ropy.

Írsky premiér na "koberčeku“
Na to, aby dohoda vstúpila do platnosti, ju musí ratifikovať všetkých 27 štátov EÚ. Stačí jedna krajina, ktorá ju odmietne, a celý proces sa vráti na úplný začiatok. Podľa predstáv európskych lídrov by do konca roka malo po írskom krachu schváliť dohodu ostatných 26 krajín, Íri si potom referendum môžu zopakovať začiatkom budúceho roka.
Lisabonskú dohodu musí dotiahnuť do konca ešte osem krajín, väčšina z nich to chce stihnúť do jesene. Zatiaľ poslednou krajinou, ktorá dohodu ratifikovala, sa stala Veľká Británia. Po tom, ako zmluvu v stredu ratifikovala horná komora londýnskeho parlamentu, včera dopoludnia ju podpísala aj kráľovná Alžbeta II. Britský premiér Gordon Brown tak do Bruselu už cestoval s ratifikovanou zmluvou vo vrecku.
Oveľa viac rozpakov bolo pri príchode írskeho premiéra Briana Cowena. Toho si hneď zobral na "koberček“ šéf Európskej komisie José Manuel Barroso. Šéf dublinského kabinetu mu mal čo vysvetľovať. Zmluvu však ani jeden z nich nepovažuje za mŕtvu. "Potrebujeme čas na hľadanie nových možností. Ešte je však príliš skoro na to, aby ktokoľvek dával nové návrhy,“ vyhlásil po stretnutí s Barrosom Cowen.

Prečítajte si aj:

Lepšiu alternatívu zmluvu nemáme

Rozhovor. Slovenský vyjednávač o európskej zmluve Pavol Hamžík pre HN:

Po neúspechu Lisabonskej zmluvy v írskom referende pribúdajú hlasy proti dohode. Má zmysel pokračovať v jej prijímaní ostatnými členmi EÚ?
Máme už aj po ratifikácií v britskej Snemovni lordov, a to je dosť silný signál. Ratifikácia bude pokračovať, pretože niet inej cesty. Nie je priestor na vyjednávanie. Ja som sa zúčastňoval na rokovaniach konventu a bol som splnomocnencom vlády počas všetkých rozhovorov o Lisabonskej zmluve. Preto viem, aké ťažké bolo dosiahnuť tento kompromis. Niet inej možnosti ako ju ratifikovať a nájde sa iné východisko pre Írsko.

Vystupuje s takýmto postojom v Bruseli Slovensko?
Je to oficiálny postoj ministerstva zahraničných vecí a predsedu vlády. Ratifikačný proces by mal pokračovať, bude pokračovať a niet inej cesty.

Celý článok >>


Prečítajte si aj:
Brusel sa pred summitom zabarikádoval

Celá Európa čaká na výsledok rokovaní v Bruseli. Pre obyvateľov belgickej metropoly je to však len cirkus, ktorý uvidia rovnako ako všetci ostatní iba v televízii. K budovám EÚ sa totiž nikto z nich nedostane. Všade sú zábrany a prakticky celé okolie budovy europarlamentu je hermeticky uzavreté. Do týchto miest nejazdia žiadne autobusy, osobná doprava je odklonená a metro tu ešte počas včerajšieho dňa zastavovalo, ale od večera sa na priľahlých zastávkach už nedalo nastupovať ani vystupovať. S týmito opatreniami musia Bruselčania počítať až do dnešného obeda. Na dohľad summitu sa tak dostane iba zamestnanec Európskej únie alebo novinár.

Celý článok >>


Prečítajte si aj:
Lisabonská zmluva dýcha z posledného. Veľa šancí už nemá

Nad osudom Lisabonskej zmluvy visí hneď niekoľko otáznikov. Aj keď väčšina politikov by sa zhodla na tom, že súčasné riadenie Európskej únie nie je ideálne, na nájdenie kompromisného riešenia chýba jednotný hlas Európy. Tisíce vyjednávačov, diplomatov či novinárov už navyše začínajú byť z pol roka sa ťahajúceho procesu ratifikácie unavení. Rovnaké pocity majú z eurozmluvy aj Európania. Jej text je totiž natoľko nezrozumiteľný, že dokonca aj britský premiér Gordon Brown priznal, že ju celú nečítal. Lisabonská zmluva teda síce stále žije, ale „melie“ z posledného. „Jej koniec si však v tejto chvíli netrúfa ohlásiť nikto. Stále existuje viacero možností,“ povedal pre HN český analytik Martin Shabu.

Celý článok >>


Prečítajte si aj:
Anketa: Mala by EÚ pokračovať v ratifikácii Lisabonskej zmluvy alebo hľadať inú alternatívu?

Dušan Čaplovič, podpredseda vlády a Smeru-SD
Som presvedčený, že treba pokračovať v tomto procese, hľadať možnosti, aby sa našiel priestor pre zopakovanie referenda alebo inej formy. Bez novej zmluvy nie je možné, aby EÚ bola konkurencieschopná, aby bola ešte silnejšia, pretože len v koordinácii a v integrácii je jej šanca na úspech nielen s USA a Japonskom, ale aj inými krajinami. Som sklamaný z toho, čo sa udialo v Írsku. Pretože tí, čo sa vďaka EÚ a jej solidarite postavili na nohy, teraz nechcú pomôcť iným.

Celý článok >>


menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 10:58