StoryEditor

Maďarská garda skončila, problém trvá

17.12.2008, 23:00

Nočná mora Slovákov dostala ťažký úder. Po mesiacoch nátlaku zo strany okolitých krajín budapeštiansky súd rozpustil krajne pravicovú polovojenskú Maďarskú gardu, ktorá Slovensko stále považuje za súčasť Veľkého Uhorska. O jej zrušenie viackrát žiadali naši politici na stretnutiach s maďarskými kolegami.
Súdny zákaz gardy však rozhodne neznamená, že extrémizmus v Maďarsku sa skončil. "Je pravdepodobné, že strana Jobbik založí v krátkom čase iné združenie. Nemusí mať rovnaké meno, ale určite podobné ciele," povedal pre HN analytik László Öllös. V Maďarsku navyše pôsobia ďalšie radikálne organizácie -- napríklad Hnutie 64 žúp. Öllös zdôraznil, že hoci súdy podobné organizácie väčšinou zrušia, extrémisti si takmer vždy nájdu spôsob, ako sa vrátiť na scénu.

Slováci si vydýchli
Napiek tomu sa utorkové rozhodnutie súdu stretlo na Slovensku i u našich rodákov za južnými hranicami s veľkou úľavou. "Slovákov v Maďarsku rozpustenie Maďarskej gardy potešilo. Pomôže to upokojiť situáciu," povedal pre HN Rastislav Oravec z realitnej kancelárie Supereality, ktorá sa špecializuje na predaj domov v Maďarsku Slovákom. Práve slovenskí prisťahovalci v Rajke a ďalších obciach hranicami sa v posledných mesiacoch stali terčami slovných útokov prívržencov gardy. Niektorým dokonca popísali domy protislovenskými heslami.
Maďarskú gardu založila maďarská krajne pravicová strana Jobbik -- hnutie za lepšie Maďarsko. V auguste 2007 založili gardu na Budínskom hrade slávnostným zložením prísahy vernosti Maďarsku. Slovenský premiér Robert Fico svojmu kolegovi Ferencovi Gyurcsányovi na spoločných stretnutiach niekoľkokrát pripomenul, ako Slovensko sa vyrovnalo s podobným zoskupením, Slovenskou pospolitosťou. Od Gyurcsánya požadoval rovnako razantný postup v prípade kontroverznej Gardy. Extrémistická Slovenská pospolitosť bola tŕňom v oku Maďarov. Pod názvom Slovenská pospolitosť -- národná strana ju ako prvú politickú stranu v histórii Slovenska nechal pred dvoma rokmi rozpustiť Najvyšší súd, neskôr ju zrušilo ministerstvo vnútra aj ako občianske združenie. Podľa Fica pomôže rozhodnutie súdu zlepšiť vzťahy medzi Slovenskom a Maďarskom a vyzval na rozpustenie aj ďalších polovojenských skupín, ktoré podľa jeho slov pochodujú po Maďarsku.
Rozhodnutie privítali aj Slováci žijúci v Maďarsku. "Tu, v Rajke a v okolí, neboli väčšie problémy až na niekoľko mladíkov, ktorí počarbali nápismi viacero domov," hovorí Oravec. Slováci v Maďarsku tento incident podľa neho brali iba ako provokáciu a susedské vzťahy medzi Slovákmi a Maďarmi tu boli priateľské aj počas vyhrotenej situácie po zásahu slovenskej polície na futbalovom zápase v Dunajskej Strede. Najmä v posledných mesiacoch sa však podľa neho záujemcovia o kúpu domov v Rajke pýtajú na situáciu v Maďarsku a na vzťah Maďarov k Slovákom. "Rozpustenie Maďarskej gardy psychologicky upokojí Slovákov v Maďarsku," tvrdí Oravec.

Vojenské hodnosti
Členovia Gardy sú zodpovední za viacero provokácií proti susedným štátom vrátane Slovenska. Vzťahy medzi Slovenskom a Maďarskom sa napríklad zhoršili, keď prišli 1. novembra pred slovenské veľvyslanectvo v Budapešti. Počas demonštrácie tu vystúpili s protislovenskými prejavmi a hanobili slovenskú vlajku. Protislovenskú demonštráciu pomáhala zorganizovať aj politická strana Jobbik, ktorá Maďarskú gardu otvorene podporuje. Šéf Jobbiku Gábor Vona bol dokonca súčasne hlavou Maďarskej gardy. Presne týždeň po tom pokračovali provokácie extrémistov aj na našom území. Približne 40 občanov Maďarska, mnohí oblečení v uniforme Národnej stráže, ktorá je odnožou Maďarskej gardy, pochodovalo Kráľovským Chlmcom. Uniformovaných Maďarov slovenská polícia na mieste zadržala. O niekoľko dní nato členovia Maďarskej gardy blokovali jeden jazdný pruh cesty v maďarskej obci Letkés, približne 150 metrov od hraničného priechodu so Slovenskom. Dôvodom bol podľa hlavného kapitána Gardy Róberta Kissa kontroverzný zásah slovenských policajtov na zápase v Dunajskej Strede.

Čo robila garda
-- organizovala protislovenskú demonštráciu pred našou ambasádou v Budapešti.
-- jej členovia pochodovali v uniformách v Kráľovskom Chlmci
-- blokovala slovensko-maďarské hranice

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 10:20