StoryEditor

Orbán sa vráti do čela FIDESZ-u

20.01.2003, 23:00
Bývalý maďarský premiér Viktor Orbán by sa na májovom kongrese Maďarskej občianskej strany FIDESZ mal vrátiť do jej čela. A to nemá byť jediná významná zmena v postavení najsilnejšej opozičnej strany.

FIDESZ si uvedomil, že bez Orbána sa jeho pozícia oslabuje a nedôrazné vystupovanie strany nahráva vládnucim socialistom. Podľa prieskumov verejnej mienky totiž popularita Maďarskej socialistickej strany po voľbách stúpla na rekordnú úroveň. Svoju úlohu v tom zrejme zohrali aj prvé kroky vlády Pétera Medgyessyho, keď za prvých sto dní zvyšovala platy, dôchodcom vyplatila jednorazovú pomoc a pod. Opozícia cíti, že pokiaľ chce v v nasledujúcich voľbách uspieť, musí prejsť do protiútoku.
Orbán sa pritom javí ako prirodzený vodca, ktorý už striasol zo seba porážku v parlamentných a komunálnych voľbách v roku 2002. K návratu do čela opozície vyzvala Orbána aj skupina pravicových intelektuálov, medzi ktorými figuroval napríklad aj bývalý minister zahraničných veci János Martonyi.
Expremiér sníva o vytvorení silnej ľudovej kresťanskej strany podľa vzoru nemeckej CDU. Mala by to byť akási maďarská kresťanská únia, ktorá spojí pravicové sily a vytvorí silnú protiváhu socialistickej strane. Už v minulom roku vytvárala pravica po celej krajine tzv. občianske kruhy, a tie majú byť základom novej strany. "Ak sa to podarí, Orbán môže dostať ešte jednu šancu na návrat k moci. Ak sa mu to nepodarí, na maďarskej politickej scéne pravdepodobne definitívne skončí," píše v tejto súvislosti provládny denník Népszabdság. Generálkou novej strany majú byť voľby do Európskeho parlamentu v roku 2004. Orbán zatiaľ neuvažuje o zmene názvu strany. "V nie príliš vzdialenej budúcnosti však musíme prikročiť aj k tomuto kroku," avizoval Orbán.
Trochu mimo zjednocovania pravice stojí zatiaľ Maďarské demokratické fórum (MDF). Predsedníčka MDF Ibolya Dávidová sa snažila o určitú samostatnú politiku aj v čase, keď do parlamentných volieb postavilo MDF a FIDESZ spoločných kandidátov. Po voľbách MDF vytvorilo samostatný poslanecký klub a potvrdilo tak svoju vlastnú cestu. FIDESZ má naďalej záujem o užšiu spoluprácu s MDF, ale Dávidová dala jasne najavo, že si vie predstaviť len spoluprácu podobnú nemeckým stranám CDU - CSU. O vstupe do prípadnej jednotnej strany občianskej pravice zatiaľ vedenie MDF nechce ani počuť.
Ani FIDESZ nie je v ďalšom postupe jednotný. V strane existuje krídlo, ktoré by chcelo nasmerovať FIDESZ viac do stredu a má záujem aj o liberálnych voličov. Toto krídlo vychádza z pôvodných prameňov FIDESZ-u, ktorý založili ešte v bývalom režime liberálne zmýšľajúci študenti. Tvrdá porážka v parlamentných voľbách v roku 1994 spôsobila v strane obrat k radikálnejšej pravicovej politike. V závere trvania Orbánovej vlády (1998 - 2002) stavil FIDESZ na konfrontačnú a nacionalistickú politiku, ktorá spôsobila radikalizáciu maďarskej spoločnosti. Rozdelenie spoločnosti do dvoch táborov pretrváva aj dnes a FIDESZ chce túto situáciu využiť na návrat k moci. Chce mobilizovať priaznivcov pravice a vytvoriť jednotnú kresťanskodemokratickú stranu (úniu). Či sa to Orbánovi podarí a či to bude stačiť na víťazstvo, ukáže čas.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. máj 2024 15:06