StoryEditor

McCain vo finiši dobieha Obamu

02.11.2008, 23:00
Americké prezidentské voľby čaká napínavý finiš. Favorit Barack Obama totiž dovolil svojmu rivalovi Johnovi McCainovi takmer dohnať jeho 13-percentný náskok.

Deň pred voľbami vedie demokrat už len o päť percent. "Som Američan a vyberám si boj. V predvolebnom súboji nepoľavím,“ povedal republikán McCain, ktorého už niektorí analytici začali otvorene označovať za outsidera. Teraz však názor museli zmeniť.

Republikáni útočia
Republikánom narobili vrásky na čele najmä niektoré prieskumy verejnej mienky, ktoré dávali kandidátovi demokratov až dvojciferný náskok. V posledných dňoch však McCain svoju stratu úspešne doháňa a zrejme sa mu podarí dobyť aj jeden tradične demokratický štát - Pennsylvániu. Cez víkend zaútočil McCain so svojou kampaňou na Virgíniu - jeden z najdôležitejších takzvaných bojiskových štátov, ktoré stále nemajú jasného víťaza. "Postarám sa o pracujúcich ľudí, znížim dane a potlačím korupciu vo Washingtone,“ povedal McCain na mítingu svojim priaznivcom. Obama je podľa neho klasický liberálny ľavičiar, ktorý zvyšuje dane, míňa peniaze a rozdeľuje bohatstvo.
Republikáni takisto čoraz častejšie zaťahujú do predvolebnej kampane náboženstvo a verejne rozprávajú o tom, že ich priaznivci sa za svojho kandidáta modlia. Napríklad dôchodkyňa Genevieve Godlewskyová počas pennsylvánskej kampane prezradila, že sa modlí sedemkrát denne, aby zabránila Obamovmu víťazstvu.

Bradleyho efekt
Tábory oboch kandidátov sa zhodujú na tom, že rekordne dlhá a rekordne nákladná predvolebná kampaň vyburcuje k voľbám o desať miliónov voličov viac, ako pred štyrmi rokmi. Podľa analytikov sa dá iba ťažko odhadnúť, ako sa títo noví voliči zachovajú a do akej miery sa nechajú ovplyvniť rasovými predsudkami.
Napríklad na Floride tvorili Afroameričania takmer štvrtinu predčasne hlasujúcich, aj keď ich zastúpenie v spoločnosti tu tvorí sotva jdnu osminu. Odborníci sú presvedčení, že afroamerickí voliči sa jednoznačne priklonia na stranu politika s černošskými koreňmi. Veľkou neznámou však ostáva správanie belošskej väčšiny. Rozhodujúcu úlohu tu môže zohrať takzvaný Bradleyho efekt, keď ľudia pred voľbami tvrdia, že rasový pôvod kandidáta nie je dôležitý, ale pri samotnom hlasovaní svoje predsudky neprekonajú.
Obama, ktorého otec bol Afričan a matka beloška, má s Bradleyho efektom skúsenosti už z demokratických primárok. V jednoznačne belošskom štáte New Hampshire viedol podľa prieskumov dvojciferným náskokom, nakoniec si však miestni demokrati vybrali jeho súperku Hillary Clintonovú. Podľa nedávneho prieskumu má určité negatívne postoje voči černochom až tretina belošských demokratov, čo môže predstavovať v prípade tesného súboja pre Obamu problém. Rasová otázka môže zohrať úlohu aj pri nerozhodnutých voličoch, ktorých ostáva aj deň pred voľbami podľa niektorých odhadov až pätina. Práve táto skupina tradične drží kľúče od Bieleho domu.

Prečítajte si aj:
Američanky už majú jasno. Za prezidenta chcú Obamu

Voľby amerického prezidenta nie sú len duelom medzi dvoma rivalmi, ale zároveň i medzi dvoma skupinami Američanov. Republikáni i demokrati sa spoliehajú predovšetkým na svoju stabilnú voličskú základňu, ktorá je v oboch táboroch výrazne rozdielna.
Ženy i mladí za Obamu
Voliči demokrata Baracka Obamu a republikána Johna McCaina sa odlišujú vekom, pohlavím i vzdelanostnou úrovňou ľudí. McCain má väčšiu podporu ako Obama len v južanských štátoch. Tieto „vidiecke“ štáty sú však veľmi dôležité, žije v nich takmer pätina amerických voličov. Ľudia by McCaina uprednostnili kvôli názorom na daňovú politiku i na vojnu v Iraku. Obama má stále veľkú podporu medzi americkými hispáncami, katolíkmi a židmi. McCain zase medzi mužmi a belochmi.

Celý článok >>

Prečítajte si aj:
Anketa: Koho by ste radšej videli v kresle amerického prezidenta

Štefan Luby, predseda Slovenskej akadémie vied
Určite demokratického kandidáta Baracka Obamu. Myslím si, že by prospelo, keby sa po dvoch funkčných obdobiach v Spojených štátoch zmenil výkon moci na inú politickú stranu.

Celý článok >>

Prečítajte si aj:
Noviny patria demokratom

Rozhovor. Greg Mitchell, šéfredaktor časopisu Editor & Publisher, pre Hospodářské noviny:

Ak by o víťazovi volieb rozhodoval názor komentátorov amerických denníkov, s drvivou prevahou by vyhral Barack Obama. V počte redakčných komentárov, v ktorých denníky podporili jedného z kandidátov, Obama cez víkend porážal Johna McCaina v pomere 240 ku 114.

Celý článok >>

Prečítajte si aj:
McCain straší monopolom moci v rukách demokratov

Jedným z predvolebných argumentov Johna McCaina je varovanie, že v prípade víťazstva jeho súpera Baracka Obamu by sa všetka moc vo Washingtone ocitla monopolne v rukách demokratov. Tí totiž už v predchádzajúcich doplňovacích voľbách v roku 2006 získali väčšinu v oboch komorách Kongresu. V zajtrajších voľbách do Kongresu ide iba o to, ako ďaleko si demokrati svoju prevahu posilnia. „Republikáni sú na tom tak zle, že keby to bola značka psieho žrádla, tak si ju nekúpim,“ zhodnotil pred časom jeden z republikánskych kongresmanov akcie vlastnej strany.

Celý článok >>
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. jún 2024 15:49