StoryEditor

Vojaci udreli aj na médiá

28.09.2007, 00:00

Mjanmarská vojenská junta sa nemieni vzdať moci a pokračuje v tvrdých zásahoch proti najväčším protivládnym protestom za posledných 20 rokov. Včera v noci vojaci vnikli do niekoľkých budhistických kláštorov v krajine. Pri raziách údajne zbili a zatkli stovky mníchov, z ktorých mnohí patrili k vodcom masových protestov.
Napriek tomu sa včera vrátilo do ulíc metropoly Rangún asi 10-tisíc ľudí, aby znova protestovali proti vládnej junte. Armáda však proti demonštrantom použila slzotvorný plyn, obušky a streľbu do vzduchu aj do davu. Pri zásahu bezpečnostných síl údajne zahynulo až desať ľudí. Medzi mŕtvymi je aj jeden Japonec.
Nočné razie a následný tvrdý zásah armády prišli iba deň po tom, ako po prvý raz vojaci zasiahli proti demonštráciám mníchov, ich prívržencom a členom opozície v metropole Rangún a v meste Mandalaj v centrálnej časti krajiny. V stredu si vojenský zásah vyžiadal najmenej troch mŕtvych, ďalších päť ľudí bolo postrelených a vyše 700 demonštrantov, medzi nimi aj mnoho mníchov, pocítilo tvrdosť obuškov. Dve stovky osôb skončili za mrežami.
Včera armáda odvliekla v noci na neznáme miesto z dvoch rangúnskych kláštorov viac ako 200 mníchov, podobný osud stihol dva kláštory na severovýchode Mjanmarska, z ktorých "zmizlo" až 650 osôb. Podľa očitých svedkov vojaci mníchov počas razie bili a strieľali do vzduchu.
Včera proti vojenskému režimu protestovali najmä civilisti, ktorí sa zišli pri chráme Schulei, ktorý je jedným z hlavných centier protestov organizovaných mníchmi. Na mieste ich už čakali pripravení vojaci s vodnými delami. Niekoľko mladých mužov hádzalo na vojakov kamene a fľaše s vodou. Armáda potom začala strieľať do vzduchu, čo vyvolalo paniku. Niekoľko guliek smerovalo aj do davu. Vojaci následne brázdili mestom a pod hrozbou zastrelenia vyzývali občanov, aby sa vrátili domov.
Budhistická cirkev má v Mjanmarsku veľký ohlas u verejnosti. Preto pozorovatelia nevylučujú, že krajine hrozia ešte väčšie nepokoje, pretože armáda "siahla" na mníchov. "Vedenie budhistickej cirkvi je rozštiepené. Jedna časť spolupracuje s juntou a presadzuje, že hlavným zámerom cirkvi je duchovná sféra, a preto sa nemá miešať do svetských záležitostí. De facto tak legalizuje zásahy vlády," povedal HN analytik pražského Ústavu pre medzinárodné vzťahy Miroslav Nožina. Tá druhá časť vedenia podľa neho zatiaľ mlčky schvaľuje to, čo sa v krajine deje. "Treba si uvedomiť, že vojenská junta, keď vyhlasovala akúsi cestu k socializmu, budhizmus podporovala, pretože si bola vedomá sily budhistickej cirkvi v krajine," dodal Nožina.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
04. máj 2024 03:41