StoryEditor

Kávou a športom proti rakovine

01.08.2007, 00:00
Leto je čas dovoleniek a oddychu pri vode. Státisíce Slovákov vyrážajú v júli a auguste do južných krajín, aby využili každú chvíľku na horúcom slnku.

Mnohí z nich však podcenia silu prímorského slnka a prázdniny im pokazí úpal a spálená pokožka. To je však ten lepší prípad. Na Slovensku z roka na rok rastie počet prípadov rakoviny kože, ktorú spôsobujú slnečné ultrafialové lúče. Teraz však opaľovaniachtivým ľuďom svitá nová nádej, že sa svojmu koníčku budú môcť bez obáv venovať. Americkí vedci totiž tvrdia, že vhodná kombinácia kávy so športom môže byť prevenciou pred nebezpečným slnečným žiarením. Onkológovia sa na tieto zistenia pozerajú opatrne a požadujú dlhodobejší výskum. "Na kávu existujú rozdielne názory. Podľa niektorých môže spôsobiť rakovinu pankreasu, iní tvrdia, že je prevenciou," povedal pre HN český onkológ Igor Sirák.
Vedci z Rutgersovej univerzity v New Jersey zistili, že umiernená konzumácia kofeínu spolu s fyzickým pohybom predchádza karcinogénnym účinkom určitého typu ultrafialového žiarenia. Overili si to vraj na myšiach bez srsti, ktoré sú mimoriadne zraniteľné voči slnečným lúčom. Organizmy myší, ktoré konzumovali kofeín a cvičili, prejavili oveľa väčšiu schopnosť ničiť predrakovinové bunky, než u ostatných myší.
Z času na čas sa objavujú rôzne "zaručené" recepty, ako predísť rakovine kože. Odborníci odporúčajú piť dve šálky čaju denne, radia konzumovať palmový olej, extrakt z margaréty či ovocie a zeleninu s vitamínom A, teda napríklad mrkvu. Prezidentka neziskovej organizácie Liga proti rakovine Eva Siracká je však voči týmto zisteniam skeptická. "Vo väčšine prípadov ide len o bulvárne informácie. Muselo by to byť potvrdené dlhodobým výskumom. Samozrejme, ľudia môžu piť kávu, ale nech ju nepijú s pocitom, že ich ochráni pred rakovinou kože," zdôrazňuje Siracká.
Množstvo prípadov malígneho melanómu, čo je najťažšia a zväčša nevyliečiteľná forma rakoviny kože, stúpa na celom svete. Za posledných 20 rokov sa ich počet v Európe zvýšil o tretinu. Tento strašiak sa nevyhýba ani Slovákom. Rakovina kože je v celej našej populácii počtom nových prípadov na druhom mieste hneď po rakovine hrubého čreva. "Každoročne pribúda 500 nových prípadov melanómu a až 3 600 pacientov s liečiteľným, ale takisto zhubným nemelanómovým ochorením," pripomína Siracká. Podľa nej v týchto neslávnych počtoch dominujú ženy. V túžbe mať dokonale opálené telo chodia na najostrejšie slnko a trávia celé hodiny v soláriách. Horšie je, že do solária neraz dávajú aj svoje malé deti. Negatívny účinok sa pritom môže prejaviť aj o niekoľko desiatok rokov neskôr. "Koža nezabúda," pripomína Siracká. Zdá sa však, že aj tu sa všetko obracia k lepšiemu. "Liek sa vyvíja a je to na dobrej ceste. Zatiaľ si musíme vystačiť s tradičnými formami liečby, teda chirurgiou, chemoterapiou a rádioterapiou," dodal Sirák.
Čo teda robiť, aby človek znížil riziko, že dostane túto vážnu chorobu? Predovšetkým treba obmedziť pohyb na slnku, používať opaľovacie krémy s prímeraným ochranným faktorom a v neposlednom rade sa vhodne obliekať. Najnovšie lekárske zistenia ukazujú, že najmenej prepúšťa škodlivé ultrafialové lúče čierna farba a umelé látky. Vážne to zobrali napríklad v Austrálii, kde prebieha kampaň za to, aby sa ľudia v mori kúpali v tričkách.

01 - Modified: 2003-06-03 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Klesá práceneschopnosť
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 17:18