StoryEditor

Zhorel kostol v Egypte, kde je stopa malého Ježiša

18.06.2008, 00:00

Kostol v delte Nílu, v ktorom sa podľa legendy zastavila Svätá rodina pri úteku z Izraela do Egypta, spustošil v pondelok oheň. V kostole sa nachádza kameň, na ktorom je údajne zachovaná stopa nohy malého Ježiša. Kameň zostal plameňmi nedotknutý, informovali egyptské bezpečnostné zložky. Požiar vážne poškodil Kostol Panny Márie v Sakhe, neďaleko mesta Káfr aš-Šajch v delte Nílu. Oheň zničil vzácny oltár i jednu historickú ikonu a narušil statiku stavby.

Miestne úrady oznámili, že príčinou požiaru bola s najväčšou pravdepodobnosťou chyba na elektrickom vedení. Zároveň vylúčili, že by bol kostol podpálený úmyselne. Budovu totiž chránili vojaci po nedávnych ozbrojených zrážkach medzi väčšinovými moslimami a kresťanskou menšinou, ktorá je v Egypte známa ako kopti.

Koncom mája došlo k násilným sporom o kláštor v strednom Egypte. Pri nepokojoch zahynul jeden moslim, štyria kopti boli zranení, vrátane dvoch mníchov.
Koptský názov pre Sakhu je Pekha-Issús, čo v preklade znamená Ježišova noha. Dvojročný Ježiš tu údajne stúpil na kameň, keď spolu s matkou Máriou a jej druhom Jozefom utekali do Egypta pred nariadením kráľa Heroda, ktorý nechal vyvraždiť všetkých dvojročných chlapcov. Kameň objavili v roku 1984 a vystavili ho v kostole. Ten bol postavený na mieste stredovekého kláštora.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 03:08