StoryEditor

Rusko žilo pravoslávnymi Vianocami

07.01.2008, 23:00

Pravoslávne chrámy v celom Rusku včera ráno privítali milióny veriacich. Najväčšia cirkev v krajine totiž až teraz slávi Vianocie, teda pripomienku narodenia Ježiša Krista.
Hlavná bohoslužba sa tradične konala v moskovskom chráme Krista Spasiteľa a pred asi piatimi tisíckami veriacich ju slúžil moskovský patriarcha Alexij II. "Bohoslužba sa začala v nedeľu večer o desiatej hodine a trvala až do pol druhej ráno," povedal pre HN spravodajca Hospodářskych novin v Moskve. Celú bohoslužbu vysielali v priamom prenose aj ruské televízne stanice. Okrem Ruska oslavovali Vianoce pravoslávni veriaci aj v iných častiach sveta.
Putin v Moskve chýbal
V Moskve tentoraz chýbal prezident Vladimir Putin, ktorý príchod Vianoc privítal v jednom z kostolov severoruského mesta Velikij Usťug. Práve z tohto mesta podľa tradície na Nový rok odchádza rozdávať darčeky dedo Mráz.
"Prajem vám svetlé a radostné sviatky a aby svit betlehemskej hviezdy vždy osvetľoval vašu životnú cestu," poprial pravoslávnym veriacim Alexij II. v chráme, ktorý boľševici nechali na príkaz diktátora Josifa Stalina vyhodiť do vzduchu a ktorý pri rieke Moskva postavili znovu až v roku 2000.
Alexij II. sa nepriamo vyjadril k meniacej sa politickej situácii v Rusku, keď poprial k sviatkom aj prvému ruskému vicepremiérovi Dmitrijovi Medvedevovi. "Prajem vám, aby radosť z tohto sviatku upevňovala vaše sily, dala vám odvahu slúžiť blahu nášho národa aj vlasti," vyhlásil hlavný predstaviteľ pravoslávnej cirkvi. Práve Medvedeva si totiž Putin vybral za svojho favorita, ktorý sa bude o priazeň Rusov uchádzať v marcových prezidentských voľbách.
Čoraz populárnejšie sviatky
Pravoslávne vianočné sviatky trvajú až do 17. januára. Rusi však majú voľno len do dnešného dňa, pretože sviatočné voľno trvá už od začiatku roka. Vianoce slávi pravoslávna cirkev až 7. januára podľa juliánskeho kalendára. Rozdiel oproti gregoriánskemum kalendáru, ktorý používajú katolíci aj protestanti na celom svete, sa datuje od 16. storočia. "Je to vyslovene náboženský sviatok. Takže nie je to niečo ako u nás, že sa vtedy dávajú darčeky. Tie si Rusi dávajú na Nový rok. Ešte pred desiatimi rokmi sa to prakticky neoslavovalo. V religióznej hierarchii sú dokonca Vianoce nižšie ako Veľká noc," uviedol Soukup.
Podľa sociológov sú pravoslávne Vianoce medzi Rusmi stále populárnejšie napriek tomu, že ich za 70 rokov komunistického režimu oficiálne vytlačili oslavy príchodu nového roka. Tie sú naďalej hlavnou udalosťou tohto obdobia, vianočné sviatky však teraz uznáva až 67 percent obyvateľov.
Včerajší deň však nepatrí len bohoslužbám. Ľudia sa tradične aj vo veľmi chladnom počasí stretávajú na námestiach a v parkoch. Počúvajú slávnostnú hudbu, sledujú divadelné vystúpenia s vianočnou tematikou, alebo sa len tak bavia s priateľmi.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 03:33