StoryEditor

Komunisti začali vydierať

13.02.2008, 23:00

Boj o Pražský hrad sa vyostruje. Pred piatkovou druhou voľbou si komunisti včera stanovili podmienky, ktoré by umožnili zvolenie Jana Švejnara za prezidenta. Aj napriek tomu, že v utorok večer poslali do prezidentského súboja svoju kandidátku -- europoslankyňu Janu Bobošíkovú. Hlasy komunistických poslancov sú v zápase o prezidentské kreslo kľúčové. V prvej voľbe minulú sobotu v poslednom treťom kole nehlasovali a rozhodli tak, že Václavovi Klausovi ušiel Pražský hrad o jeden hlas.
Hlasy za radar
Českí komunisti včera zverejnili, že Klausa voliť nechcú. Švejnara však podporia, iba ak sociálni demokrati Jiřího Paroubka a vládna koaličná Strana zelených nepodporia výstavbu amerického radaru v Česku. Ďalej požadujú, aby obe tieto strany s nimi uzavreli pakt o neútočení a slušnosti vo vzájomných vzťahoch.
Zelení, ktorí podporujú Švejnara, však včera takýto obchod odmietli a považujú to za politické vydieranie. Komunistom dali ešte čas na rozmyslenie, aby stiahli kandidatúru Bobošíkovej a písomne sa zaviazali, že budú hlasovať za Švejnara. V opačnom prípade tak budú nepriamo zodpovední za to, že prezidentom bude opäť Václav Klaus. Hlasy pre Bobošíkovú by totiž podľa analytikov odobrali potrebné hlasy pre Švejnara.
Jana Bobošíková podľa komunistov o "výmennom obchode" vie. Včera sama pripustila, že jej šance na zvolenie sú príliš malé. "Tipujem neúspech. Môžem však, a o to sa pokúsim, voľbe pomôcť," uviedla Bobošíková.
To, že jej šance sú malé, priznávajú aj samotní komunisti. Nominácia bývalej novinárky a terajšej europoslankyne má podľa nich skôr taktický cieľ. "Som veľmi skeptický, že by sa nám podarilo z pani Bobošíkovej urobiť prezidenta," povedal včera podpredseda komunistickej strany Jiří Dolejš. Podľa analytikov však europoslankyni bohato stačí popularita a zviditeľnenie, ktoré svojím vystupovaním nepochybne dosiahla. A komunistom zároveň poslúži ako páka na Jiřího Paroubka.
"Červení" stúpli na cene
Napriek tomu, že ešte včera ráno zelení nechceli s komunistami rokovať, ich predseda Martin Bursík napokon s nimi rokoval. Komunisti mu zopakovali, že nemôžu sľúbiť svoju podporu Švejnarovi bez záväzku, že zelení odmietnu radar v Česku. "Toto sme neuzavreli," konštatoval Bursík. Radar s prezidentskou kampaňou však zelení spájať nemienia.
Sociálni demokrati Jiřího Paroubka, ktorí takisto stoja za Švejnarom, už naznačili, že budú presadzovať referendum o radare a že podpíšu otvorenú zmluvu o návrate slušnosti do politiky.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
17. jún 2024 16:43