StoryEditor

Britom je v cudzine lepšie ako doma

23.05.2008, 00:00

Krajinu, ktorá sa po otvorení hraníc v EÚ najviac "triasla" pred prílevom imigrantov zo strednej Európy, teraz paradoxne trápi masový exodus jej obyvateľov do zahraničia. Od roku 1997 sa podľa britského štatistického úradu odsťahovali z krajiny asi dva milióny ľudí. Podľa expertov ide v novodobých dejinách britského kráľovstva o alarmujúci precedens, čo sa týka emigrácie. "Je dobré, ak vidíme, že ľudia majú na to, aby išli žiť niekde inde, kde je, napríklad, teplejšie. Avšak jednou zo skupín, ktoré opúšťajú krajinu, tvoria vysoko kvalifikovaní ľudia, či už ti Briti alebo ľudia zo zahraničia. Dlhodobo by ich odlev mal zlý dosah na ekonomiku," povedala pre HN výskumníčka z Inštitútu pre výskum verejnej mienky Jill Rutterová.

Dôchodok pod slnkom
Odchod dvoch miliónov Britov za posledné desaťročie predstavuje najväčší exodus ľudí za sto rokov. Britskí štatistici varujú, že len za rok 2006 sa z krajiny odsťahovalo viac ako 200-tisíc ľudí. Počet emigrantov tak od roku 1997 dosiahol dva milióny. Dôvody ich odchodu sú rôzne. "Je skupina, ktorú nazývame prosperujúci lifestyloví emigranti, ktorí si kúpili vonku domy a idú tam bývať ako dôchodcovia. Napríklad do Bulharska, Španielska, ale aj Austrálie," vysvetlila Rutterová. Do tejto skupiny patria aj tí, ktorí odídu na niekoľko rokov do teplých krajín. "Mnoho ľudí sa na dôchodok usádza v cudzine, čo je pomerne nový fenomén a súvisí s tým, ako dobre sa nám darí," dodala expertka na emigráciu.
Problém odchodu miliónov Britov vidí inde. "Starosti nám robí vysokokvalifikovaná pracovná sila, ktorá ide pracovať do zahraničia, najmä v oblasti bankovníctva, finančníctva, moderných technológií," tvrdí Rutterová a dodáva, že tento trend by mohol mať zlé dosahy na ekonomiku krajiny.
Tretia skupina ľudí, ktorí odchádzajú, sú bývalí imigranti, ktorí sa vracajú domov.

Angličtina v ohrození
Emigračné čísla však ešte stále vyvažujú prisťahovalci. Za to isté obdobie si totiž až takmer 4 milióny cudzincov vybrali za svoj domov práve Britské ostrovy. Aj tu podľa expertov vzniká druhý problém, ktorému treba čeliť. "Nebojíme sa straty britskej kultúry. Myslíme si, že kultúra sa, naopak, vyvíja. Prepojenosť ekonomík spôsobila, že ľudia odchádzajú za lepšími podmienkami. Avšak špecifické pre nás je to, že angličtinu už začínajú učiť prisťahovalci, ktorí hovoria len trošku lepšie ako tí ostatní," dodala Rutterová.
Britské ostrovy boli doteraz aj najpríťažlivejšou krajinou pre slovenských záujemcov o prácu. Počet Slovákov pracujúcich dosahoval asi 80-tisíc, ale v súčasnosti už klesá. Našinci v Británii často vykonávali nekvalifikované práce za nízke mzdy.
Na odlev mozgov upozorňovali experti aj u nás. V roku 2004 sa odhadoval odchod vysokoškolákov zo Slovenska na 10-tisíc, čo je asi štvrtina tých, ktorí každý rok získajú diplom na niektorej našej univerzite. Ekonómovia aj u nás upozorňujú na ekonomické dosahy ich odchodov. Najobľúbenejšie medzi nimi je Česko, a to najmä pre lekárov. Na práci v zahraničí ich láka vyššia mzda, ale v niektorých prípadoch aj lepšia kvalita života.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 23:43