StoryEditor

Dnes sa uvidí, komu sa podarí dobyť Rím

14.04.2008, 00:00

Len dve mená, ktoré si talianski voliči vryli do pamäti a medzi ktorými tieto dni rozhodujú. Ide o bývalého premiéra Silvia Berlusconiho a jeho najväčšieho rivala, Waltera Veltroniho, ktorý sa pre voľby vzdal postu starostu Ríma. Kto z nich získa premiérske kreslo, bude známe už dnes popoludní.
Ich strany, Berlusconiho stredopravá Strana ľudu slobody a Veltroniho Demokratická strana Waltera Veltroniho, sú v popredí. Ďalšie strany v poradí, komunistická Ľavica-Dúha a kresťanská Únia stredu v posledných prieskumoch zaostávali až o vyše 20 percent.

Silné loby
Berlusconi vyzval všetkých Talianov, aby nevolili malé strany a väčšina voličov ho aj poslúchne. Medzi nimi nebude chýbať ani Andrea De La Tour, Riman s francúzskymi koreňmi pracujúci pre pakistanské aerolínie. "Mnohí Taliani, ktorí už majú dosť politickej roztrieštenosti, budú voliť dve najväčšie strany," hovorí Andrea a dodáva: "Mne osobne je sympatický Pier Ferdinando Casini, líder kresťanských demokratov, ale rozhodol som sa podporiť Veltroniho. Má lepší ekonomický program ako Berlusconi."
Veltroniho verejne podporili aj známi talianski spisovatelia ako Umberto Eco a Dario Fo, herec Roberto Benigni či obľúbený taliansky moderátor Pipo Baudo.

Splnia sa odhady?
Napriek takejto prominentnej podpore Veltroni stále zaostáva. Volebné prieskumy hovoria v prospech Berlusconiho. Ak zvíťazí, bude vládnuť s dvoma autonomistickými hnutiami: milánskou Ligou severu a sicílskym Hnutím za autonómiu. V prípade neočakávaného víťazstva Veltroniho bude s jeho Demokratickou stranou vo vláde sedieť malá strana Taliansko hodnôt.
Aj keď celou predvolebnou kampaňou hýbali predovšetkým otázky spojené s nakopnutím stagnujúcej ekonomiky, nízkych platov a stúpajúcich cien, vďaka strane Guliana Ferraru sa témou volieb stala aj otázka potratov. Väčšiu pozornosť ako jeho iniciatíva s nezvyčajným názvom -- Potrat? Nie, ďakujem -- však pútali silné protesty proti jej lídrovi, ktorý je bývalým komunistom a dnes šéfredaktorom konzervatívneho denníka Il Foglio. Britský denník The Times ho charakterizoval ako "ateistu, ktorý pozýva Taliansko stať sa nábožnou krajinou". Po tvrdých útokoch zástancov potratov v Bologni či Ancone musel Ferrara na predvolebné mítingy chodievať v sprievode policajnej eskorty.
Či už sa stane novým premiérom Veltroni alebo Berlusconi, posledný politický vývoj naznačuje, že v Taliansku sa momentálne končí éra malých strán a krajina sa posúva k nemeckému či americkému systému dvoch súperiacich dominantných síl.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 19:53