StoryEditor

Orbán mobilizuje aj po porážke

09.05.2002, 00:00

V utorok večer sa na jednom z námestí budínskeho hradu opäť zišlo niekoľko desiatok, podľa iných zdrojov až stotisíc prívržencov doterajšej vlády, aby si vypočuli vysvetlenie odchádzajúceho premiéra Viktora Orbána k výsledkom maďarských parlamentných volieb. V rámci jedného mesiaca ide už o tretiu masovú demonštráciu FIDESZ-u v uliciach Budapešti. Na rozdiel od predchádzajúcich, ktoré ešte slúžili volebnej kampani, utorková demonštrácia už pripravovala Orbánových priaznivcov na obdobie, keď budú v opozícii.
"Voľby už majú svoj oficiálny výsledok potvrdený rozhodnutím súdu," povedal Orbán davu vyzbrojenému množstvom národných vlajok a transparentov, ktorý na jeho vyhlásenie reagoval pískaním a odmietavými výkrikmi. Podľa premiéra považujú mnohí tento výsledok za nespravodlivý, pretože jeho vláda pozdvihla Maďarsko morálne aj ekonomicky. Orbán svojim fanúšikom zopakoval, že voľby vlastne vyhral FIDESZ a jeho spojenci a iba podvodné chytráčenie zapríčinilo, že teraz novú vládu zostavujú iné strany.
Z premiérových slov opäť vysvitlo, že pravými vlastencami sú iba prívrženci jeho strany. "Vlasť pretrvá, aj keď je pod cudzím vplyvom, aj keď je plienená Turkami a Tatármi, aj keď nevládneme my," stotožnil Orbán svojich politických protivníkov s odvekými nepriateľmi Maďarov.
Odstupujúci premiér potom svojich prívržencov vyzval, aby začali vytvárať malé niekoľkočlenné občianske skupiny, ktoré bude možné v prípade potreby ľahko mobilizovať na spoločné vystúpenia. Iba tak vraj môžu ubrániť výdobytky jeho vlády, napríklad zákon o zahraničných Maďaroch alebo zabrániť tomu, aby budúca vláda predala maďarskú poľnohospodársku pôdu cudzincom. Možno predpokladať, že Orbán svojím vyhlásením v utorok večer začal prípravy na vznik nového politického hnutia, ktoré by malo v budúcnosti podľa vzoru úspešného hnutia Forza Italia premiéra Berlusconiho zjednotiť celú maďarskú pravicu a priviesť ju v ďalších, možno aj predčasných parlamentných voľbách, k víťazstvu. Hnutie, ktoré časť maďarskej tlače už teraz pracovne pomenovalo Maďarsko vpred, by mal viesť práve Orbán ako symbolický, nadstranícky vodca pravice. FIDESZ už tiež oznámil, že bude masové demonštrácie podobné tej utorkovej v budúcnosti organizovať každý mesiac na rôznych miestach Maďarska.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 09:02