StoryEditor

Top jedlá sveta? Syr s larvami aj guarana

02.12.2008, 23:00

Čo je pre jedného jed, môže byť pre druhého pochúťkou. Tak by sa dal charakterizovať nový sprievodca svetom domorodej kuchyne, ktorý vydalo populárne americké vydavateľstvo turistickej literatúry Lonely Planet. Niektoré pokrmy zo zoznamu najpozoruhodnejších plodov a jedál, ktoré stále pripravujú domorodé národy a kmene podľa prastarých receptúr, však našincovi ľahko zoberú chuť.

Syrové "pochúťky"
Napríklad datle z egyptskej oázy Siva patria už od staroveku k najlepším na svete. Ochutnal ich aj Alexander Veľký Macedónsky, ktorý navštívil toto miesto pri líbyjských hraniciach tri storočia pred naším letopočtom. Stretol sa tu s veštcami boha Amona a nechal sa od nich pomazať za faraóna. Spôsob pestovania a spracovania datlí sa na tomto mieste nezmenil od dôb macedónskeho dobyvateľa. Na rozdiel od datlí, ovocie tomel je pre Slovákov absolútne neznáme. Kedysi si plody tomelu japonského dávali ako vzácny dar japonskí šľachtici, neskôr však popularita tohto ovocia podobnému rajčine na ostrovoch upadla. Stratené ovocie ožilo až v 40. rokoch minulého storočia vďaka mladému farmárovi, ktorému sa podarilo objaviť posledný "materský strom".

Svetoznámej povesti sa teší špeciálny "červí" syr z východonemeckého Saska-Anhaltska. Technológia jeho prípravy siaha do stredoveku a tradícia jeho výroby bola v Nemecku obnovená až nedávno. Neupravený nízkotučný syr sa musí najskôr umiestniť do drevených debien plných roztočov, ktoré sa začnú syrom živiť. Po troch mesiacoch premenia hmyzie výkaly farbu syra na červenohnedú a keď syr po roku sčernie, je pripravený na konzumáciu.

O prvenstvo v pomyselnom súboji o najbizarnejší pokrm sa však nemecký "červí" syr musí pobiť s inou syrovou lahôdkou, pôvodom z Talianska. Nechvalne známy syrový koláč Casu Marzu sa totiž konzumuje plný hmýriacich sa muších lariev. Ako základ na výrobu tejto údajnej pochúťky slúži obyčajný ovčí syr, do ktorého nechajú ľudia naklásť mušie vajíčka. Kyseliny z lariev, ktoré sa z vajíčok vyliahnu, premenia syr na mäkkú mazľavú hmotu. Pri výrobe syra je dôležité stále sledovať zdravotný stav lariev, pretože keď larvy zomrú, stáva sa syr vysoko toxický. Sardínska vláda pre obavy o zdravie ľudí syrový koláč zakázala, v dôsledku čoho okamžite vznikol čierny trh s týmto pokrmom. Casu Marzu tak stojí viac než dvojnásobok ceny kvalitného talianskeho syra. Odvážny konzument sa môže rozhodnúť podľa vlastnej chuti, či zje koláč aj s bielymi larvami, alebo ich pred jedlom odstráni.

Nápoje z pralesa
Na rozdiel od rozkladajúcich sa syrových pochúťok, guarana sa stala každodennou súčasťou života mnohých Slovákov. Iba málokto však tuší, že rastlinný prípravok v obľúbených energetických nápojoch pochádza až z ďalekých brazílskych dažďových pralesov. Osemtisíc členov indiánskeho kmeňa Satere-Mawe používa dodnes prastaré techniky, aby získali túto látku zo semien rovnomennej popínavej rastliny. Guarana je totiž bohatá na kofeín i vitamíny a Indiánom pomáha prekonať únavu a stimuluje mozgovú aktivitu.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 18:58