StoryEditor

Ľudia rozhodovali o Kosove aj EÚ

20.01.2008, 23:00

Srbi rozhodli. Prednosť dali nacionalistovi, ktorému sa do Európskej únie veľmi nechce. Včerajšie prvé kolo prezidentských volieb vyhral úradujúci predseda Srbskej radikálnej strany Tomislav Nikolič, keď podľa prvých odhadov po uzavretí volebných miestností získal 39,5 percenta hlasov. To je o 4,5 percenta viac, ako jeho najväčší rival a súčasný prezident Boris Tadič. Keďže Nikolič nezískal nadpolovičnú väčšinu hlasov, obaja postupujú do druhého kola, ktoré bude 3. februára.


Východ verzus Západ
"Ja volím Tadiča. Je jediný človek, ktorý môže viesť Srbsko do Európskej únie a von z nikdy sa nekončiacej balkánskej močariny," povedala 29-ročná Nikolina. Tadič je považovaný za moderného, umierneného proeurópskeho politika.
Veľkú podporu medzi ľuďmi však má aj jeho rival. "Nikolič je spasiteľ Srbov a ja úprimne verím, že nám dá to, čo potrebujeme, prosperujúci život," tvrdil Stoja, niekdajší policajt.
V Srbsku je viac ako šesť miliónov oprávnených voličov. Pôvodne sa predpokladalo, že k urnám príde veľmi málo ľudí. Mnohí sú totiž nespokojní s vývojom situácie v krajine sedem rokov po páde Slobodana Miloševiča. Skutočnosť však bola úplne iná. Účasť bola dokonca vyššia ako 61 percent. Taký záujem o voľby nebol podľa Strediska pre slobodné a demokratické voľby doteraz nikdy zaznamenaný. "Voliči sú zjavne vysoko motivovaní, pretože sú si vedomí významu týchto volieb. Ale ešte sa uvidí, kto z toho bude najviac ťažiť," komentoval analytik Marko Blagojevič. Ľudia si navyše uvedomujú, že od výsledku volieb závisí aj spôsob riešenia otázky Kosova. Obaja najsilnejší kandidáti sú síce proti samostatnosti, v ich rétorike je predsa len rozdiel.
Preferencie oboch kandidátov boli veľmi vyrovnané, po celý čas však mierne viedol práve Nikolič. Zvyšných sedem uchádzačov o prezidentské kreslo do volebného boja zrejme výrazne nezasiahne.

Prvý polčas
"Už nebude žiadne ďalšie vydieranie ani ponižovanie," narážal na diplomatické rokovania o budúcnosti Kosova Nikolič. "Rusko je pre Srbsko oveľa bližší partner."
Tadič včerajšie voľby prirovnal k prvému polčasu zápasu, o ktorého výsledku sa rozhodne až v druhom kole 3. februára.
K urnám prišla aj asi stotisícová srbská menšina žijúca v Kosove. Naopak, Albánci hlasovanie prevažne bojkotovali, takisto ako v minulých rokoch. Albánske médiá totiž o voľbách píšu ako o "voľbách v susednej krajine, na ktorých sa zúčastňujú niektorí naši občania srbského pôvodu".

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 09:09